KBF - Kaderdag 2019

KBF - Kaderdag 2019

Op zondag 13 oktober 2019 organiseert de Klim- en Bergsportfederatie de 2e editie van de KBF-Kaderdag. Deze opleidingsdag zal plaatsvinden in het Klimkaffee in Mechelen. Voor deze dag nodigen we alle trainers, begeleiders en medewerkers actief in de klim- en bergsport uit voor workshops over de verschillende sporttakken.

Het programma verschijnt binnenkort online. Hierna krijg je de mogelijkheid om te kiezen uit de verschillende workshops om een zo interessant mogelijke dag te garanderen. De onderwerpen zullen zowel sportspecifiek als sporttakoverschrijdend zijn, met een onderscheid tussen eerder praktische en veeleer theoretische lessen.

Voor meer informatie kan je je alvast op aanwezig zetten op ons facebook-evenement. Hier zullen we meedelen welke lesgevers en welke onderwerpen je precies mag verwachten!

Noteer de datum alvast in je agenda!

 

Praktisch

 

Programma KBF-kaderdag

Harald Swen - Klimongevallen.nl

De website klimenbergsportongevallen.eu die de KBF enkele maanden geleden lanceerde, is geïnspireerd op klimongevallen.nl van onze collega's van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging, NKBV. Hun website bestaat ondertussen reeds 9 jaar, en er werden in die tijd 320 (bijna-)ongevallen geregistreerd. Harald Swen, die als medewerker veiligheid, voorlichting en techniek werkzaam is bij NKBV, zet in zijn presentatie uiteen welke tendensen en evoluties bij deze registraties waargenomen worden en - vooral - welke lessen er kunnen uit getrokken worden. 

Relevant voor: sportklimmen, rotsklimmen, bergwandelen, bergbeklimmen

Bruno Huber - Intervaltraining voor bergsporters vertrekkende vanuit de wandeltraining

Deze Nederlandse specialist is van oorsprong docent Lichamelijke Opvoeding. Nu is hij actief als Docent Integrale Beroepstraining bij de Landelijke Politie en docent in de opleiding tot Wandeltrainer in Nederland. In deze praktische workshop zal hij jullie de basis voor de verschillende intervaltrainingen voor bergsporters meegeven, dit alles vertrekkende vanuit de wandeltraining.

Sporttakken: bergwandelen, bergbeklimmen, snowshoeing

Bart Smets - ‘Start to Via Ferrata’, de nieuwe KBF-Leerlijn

In de Alpen komen er elk jaar nieuwe ‘Klettersteigen’ bij én een groeiend aantal bergsporters kiest voor deze subdiscipline. Via Ferrata maakt grootse rotswanden en grillige bergtoppen bereikbaar voor velen… maar is niet vrij van risico’s. KBF werkte met verschillende clubs een nieuwe leerlijn uit. Bart Smets, Initiator Rotsklimmen en Instructor Alpine Climbing, presenteert een nieuw handboek 

Sporttakken: bergwandelen, rotsklimmen, bergbeklimmen, canyoning

Brian Decrop – De 10 geboden om te fotograferen in de bergen

Vereerd door de machtige bergen en uitgedaagd door de brekende golven jaagt Brian Decrop de poëzie van het licht na op zoek naar schoonheid. Hierdoor is hij altijd wel een beetje onderweg, steeds naar een nieuw avontuur of project, een ver land tijdens een boeiende reis. Brian Decrop, ook wel gekend als zijn alterego @wilderlicht , komt jullie inspireren tijdens een voordracht met als rode draad “Tien geboden om te fotograferen in de bergen”.

Sporttakken: alle

Geza Tóth - Stop de bloeding, red een leven

Het doel is van adequaat zware levensbedreigende aderlijke en slagaderlijke bloedingen te stelpen in afwachting van de komst van gespecialiseerde hulpdiensten, dit zowel in urbane als in outdoor context.

Sporttakken: alle

Geza Tóth - Breuken, verstuikingen, ontwrichtingen spalken met aanpasbare splint. (Boston/SAM)

Het doel is adequaat stabiliseren en immobiliseren van breuken, verstuikingen en ontwrichtingen in afwachting van de komst of hulp van gespecialiseerde hulpdiensten, dit zowel in outdoor als in urbane context.

Sporttakken: alle

Ingo Filzwieser - Sportklimmen, momentum. (ENGELS)

Dynamisch klimmen, running jump, jump start, een (double) dyno, parkours… Allemaal maken ze gebruik van momentum. Maar wat is dat beestje nu eigenlijk? In deze sessie wordt op een praktische manier een belangrijk deel van de nieuwe stijl van het internationaal wedstrijdcircuit uitgelegd. We proberen zelf bepaalde bewegingen uit om te leren aanvoelen wat het gebruik van momentum nu echt betekent. (Opgelet: voertaal = Engels)

Sporttakken: Sportklimmen

Isabeau Vogeleer - Meer bereik met jouw club op Facebook

Isabeau werkt sinds 2015 als communicatieverantwoordelijke bij de Klim- en Bergsportfederatie. Tijdens deze bijscholing deelt Isabeau haar praktijkervaringen met de KBF-clubs.

Facebook is en blijft dé nummer één van alle sociale kanalen. Maar liefst 7,2 miljoen Belgen maken gebruik van het platform. Is jouw club actief op Facebook, maar worstel je met de vraag hoe je dit best aanpakt? Dan is deze sessie iets voor jou.

Sporttakken: alle

Laatst aangepast
2 juli 19