KBF-kaderdag 2019

KBF - Kaderdag 2019

Over de KBF-kaderdag

Op zondag 13 oktober is het zover, het niet te missen evenement voor alle trainers en begeleiders actief in onze clubs of voor de federatie. Op het programma staan maar liefst 19 workshops en verschillende internationale sprekers zoals Maximilien Drion, Marco Jubes, Ingo Filzwieser, Hannie en Bruno Huber

 

Wat is de KBF-kaderdag?

De KBF-kaderdag is een opleidingsmoment voor alle trainers en begeleiders die actief zijn in de klim- en bergsport. In totaal staan er 27 verschillende workshops en lezingen op het programma over zowel sportspecifieke, als sporttakoverschrijdende onderwerpen. 

 

Waar & wanneer? 

Zondag 13 oktober van 9u00 tot 17u00

Klimkaffee, Douaneplein 8 in Mechelen

 

Voor wie? 

Ben je al een gediplomeerd lesgever? Of ben je actief in de clubwerking als klimschoolmonitor, wandelbegeleider of trainer, maar behaalde je nog geen didactisch diploma? Dan ben je welkom op de KBF-kaderdag! Dit jaar nodigen we ook de clubmedewerkers uit, die de Facebookpagina van hun club beheren. 

 

Hoe werkt het?

Je schrijft je online in voor 4 verschillende workshops naar keuze (meer uitleg, zie onder). Het programma vind je verderop op deze pagina. 

 Sessie 1  9u30 - 10u40  Keuze workshop
 Sessie 2  10u50 - 12u00  Keuze workshop
 Middagpauze  12u00 - 13u15  Broodjesmaaltijd
 Sessie 3  13u15 - 14u25  Keuze workshop
 Sessie 4  14u35 - 15u45  Keuze workshop
 Sessie 5  16u - 17u  Lezing Maximilien Drion
 Receptie   17u - ...   Hapje & drankje 

 

 

 

 

 

We sluiten de dag af met een lezing van Maximilien Drion, een echte topatleet en een inspiratiebron voor alle bergsporters. Aansluitend voorzien we een hapje en een drankje om gezellig na te praten met collega-sportkaders. 

 

Online inschrijven 
  • Surf naar deze link en selecteer zondag 13 oktober 2019 
  • Om in te schrijven voor de workshops, creëer je een nieuwe login: klik op 'nieuwe gebruiker' 
  • Vul jouw gegevens in met naam, KBF-lidnummer en de KBF-club waarvoor je actief bent als begeleider 
  • Je ontvangt een bevestigingsmail van jouw account 
  • Eenmaal ingelogd, krijg je toegang tot de agenda: vink de workshops naar keuze aan 
  • Het is mogelijk om je inschrijving(en) achteraf te wijzigen zolang er plaats is in de desbetreffende workshop
  • U betaalt zo spoedig mogelijk het juiste bedrag op rekeningnummer: BE87 0882 4050 2094 met mededeling "KBF Kaderdag 2019 Naam + Voornaam"

Opgelet: indien u niet geregistreerd staat als sportkader of medewerker van een club, zal uw inschrijving geannuleerd worden en het inschrijvingsgeld terug gestort worden.

Kostprijs

Voor KBF-sportkaders 

De kostprijs voor een volledige dag bedraagt 35 euro voor KBF-sportkaders. Dit bedrag omvat: deelname aan 5 workshops, broodjesmaaltijd, 2 drankbonnen en deelname aan de receptie. 

De kostprijs voor een halve dag bedraagt 20 euro voor KBF-sportkaders. Dit bedrag omvat: deelname aan workshops in de voor- of namiddag, 1 drankbonnetje en deelname aan de receptie (optioneel). 

KBF-sportkaders kunnen inschrijven van 1 tot 29 september. Opgelet, voor sommige workshops zijn de plaatsen beperkt, wees er dus tijdig bij! 

Voor niet-leden 

Ook trainers en begeleiders van andere organisaties kunnen deelnemen aan de KBF-kaderdag. De kostprijs bedraagt dan 30 euro (halve dag) of 50 euro (volledige dag).

Externe begeleiders kunnen inschrijven vanaf 23 tot 29 september

 

Contact

Voor meer informatie kun je terecht bij sporttechnisch medewerker Dominique Van Eyken via dominique@kbfvzw.be of 03 830 75 00. 

 

Programma 2019

Sessie 1: 9u30 - 10u40 

 

InReach: communiceren zonder mobiel netwerk 

De InReach toestellen zijn handige hulpmiddelen om, zonder gsm-bereik, het thuisfront en de hulpdiensten te bereiken. Over het Iridium satellietnetwerk stuur je berichten naar gewone gsm-nummers of e-mailadressen. Bij nood gebruik je de SOS-knop en zal de search&rescue dienst je komen helpen. We kijken naar het algemeen gebruik van de toestellen, de mogelijke abonnementen en het gebruik bij nood.

Lesgever: Stijn Tóth is Instructor Mountain Walking and Trekking, met veel interesse in de digitale oriëntatiemiddelen. GPS, InReach en extra batterijen zitten altijd in zijn tochtrugzak.

Maximum 15 deelnemers

 

De 10 geboden om te fotograferen 

Brian Decrop omschrijft zichzelf als een kind van de zee, een reisfotograaf, met een grote passie voor het buitenleven. Vereerd door de machtige bergen en uitgedaagd door de brekende golven jaagt hij de poëzie van het licht na op zoek naar schoonheid. Hierdoor is hij altijd een beetje onderweg, naar een nieuw avontuur of project, een ver land tijdens een boeiende reis. Hij wil andere bergliefhebbers inspireren met een voordracht over de 'tien geboden' om te fotograferen in de bergen. 

Lesgever: Brian Decrop is een reisfotograaf met een passie voor outdoor. Allicht ken je hem beter onder zijn alter ego @Wilderlicht

 

Spalken met de Boston/Sam splint 

Tijdens deze workshop leer je adequaat stabiliseren en immobiliseren van breuken, verstuikingen en ontwrichtingen in afwachting van de komst of hulp van gespecialiseerde hulpdiensten, dit zowel in outdoor als in urbane context. Voor- en nadelen van het gebruik van medische hulpmiddelen, zoals gebruik te maken van Boston/SAM splint. Vacuumspalk, opblaasspalk, … Voor- en nadelen van het gebruik van basic middelen, zoals het eigen lichaam, wandelstokken, tak, ski's,... 

Lesgever: Géza Tóth, geobsedeerd door de thema’s veiligheid, EHBO en zelfredzaamheid met de beschikbare middelen. In outdoor en urbane context.

Opgelet, er is een extra kostprijs van 15 euro voor gebruik van materiaal 

 

Luchtacro: krachttraining voor klimmers (sessie 1)

Lenigheid en kracht zijn voor elke klimmer een belangrijke basis. Toestellen, eigen lichaamsgewicht, de klimmuur,... Waarom eens geen variatie brengen en je spieren op toch nog net een andere manier belasten waardoor ze ook in die hoek sterker worden? Tijdens de workshop is er een korte opwarming om de juiste spieren voor te bereiden. We leren hoe in en uit de trapeze te gaan en oefenen een aantal basisfiguren: de ster, kikker, halve maan, eekhoorn met varianten. In doek klimmen is lastiger. Er zijn verschillende manieren die we uitproberen. Naast het klimmen bekijken we ook een paar basisfiguren zoals de pijl, de Y, enzovoort.

Lesgever: Annelies Beuls is begeleider in de circuskunsten en specialiseert zich in luchtacrolessen. Ze geeft al zeven jaar les bij Circolito. Doek is haar grote passie. Ze treedt geregeld op onder haar alter ego 'Juliana Joseph'

Opgelet, sportieve kledij is vereist zonder ritsen, knopen, of sieraden om het doek niet te beschadigen. 

Maximum 12 deelnemers per sessie 

 

Van kind tot wereldkampioen (einduur: 12u00)

Ingo Filzwieser en Marco Jubes zijn al jaren actief in het internationale sportklimcircuit. Samen zullen zij gedurende iets meer dan twee uur hun visie delen rond de ontwikkeling van een kind tot topsportklimmer. Deze theoretische sessie is onderbouwd door hun ervaringen uit de praktijk en zal dus ook een praktische toets bevatten. Deelnemers aan deze sessie zullen geen a-tot-z-plan ontvangen, maar zullen nieuwe inzichten verwerven in het begeleiden van (top-)atleten.

Lesgevers: Ingo Filzwieser is jarenlang actief geweest als coach bij het Austria Climbing Team, persoonlijk coach van gouden medailliste Sandra Lettner op de Youth Olympic Games en actieve consulent bij verschillende nationale teams waaronder het Belgian Climbing Team.

Marco Jubes, hoofdcoach van het Belgian Climbing Team, heeft meer dan twintig jaar ervaring als atleet (Pan-Amerikaans kampioen lead en speed, Spaans kampioen boulder en lead), coach (Spaans en Venezuelaans team) en internationaal routebouwer.

Opgelet, voertaal is Engels

 

Sessie 2: 10u50 - 12u00

 

Meer bereik met jouw club op Facebook 

Facebook is en blijft dé nummer één van alle sociale kanalen. Maar liefst 7,2 miljoen Belgen maken gebruik van het platform. Is jouw club actief op Facebook, maar worstel je met de vraag hoe je dit best aanpakt? Dan is deze sessie iets voor jou. De volgende vragen komen aan bod: Hoe werkt het Facebook algoritme? Waarom worden je berichten wel of niet getoond? Hoe kom je tot een haalbare en efficiënte contentplanning? Welke (gratis) tools kun je inzetten om creatieve content te maken? Facebookadvertenties: doen of niet?   

Lesgever: Isabeau Vogeleer werkt sinds 2015 als communicatieverantwoordelijke bij de Klim- en Bergsportfederatie. Tijdens deze bijscholing deelt Isabeau haar praktijkervaringen met de KBF-clubs. 

Maximum 15 deelnemers

 

Start to via ferrata: de KBF-leerlijn 

In de Alpen komen er elk jaar nieuwe ‘Klettersteigen’ bij én een groeiend aantal bergsporters kiest voor deze subdiscipline. Via ferrata maakt grootse rotswanden en grillige bergtoppen bereikbaar voor velen… maar is niet vrij van risico’s. De KBF werkte met verschillende clubs een nieuwe leerlijn uit en presenteert een nieuw handboek. Welke touwtechnieken en kennis leren we aan beginners? 

Lesgever: Bart Smets is Initiator Rotsklimmen, Instructor Alpine Climbing en sporttechnisch medewerker bij de KBF. 

 

Pilates voor bergwandelaars

Tijdens Pilates wordt veel stilgestaan bij een goede houding van het lichaam. Met Pilates gaat het om een goede houding gedurende de hele dag in alle omstandigheden. In het verlengde van deze gedachte betekent dat, dat je ook tijdens het wandelen aandacht moet hebben voor jouw houding en als wandeltrainer voor de houding van je deelnemers. Het aanspannen van je ‘powerhouse’ staat hierbij centraal. Veel blessureleed kan op deze manier voorkomen worden.

Lesgever: Hannie Huber is Docente lichamelijke opvoeding, docente opleiding wandeltrainer Nederland en Pilates Instructrice.

 

Functionele krachttraining voor bergwandelen 

Techniek, houding en het plezier van bewegen. Functionele krachttraining en het bewust worden van eigen mogelijkheden doen deelnemers efficiënter en met meer plezier bewegen en wandelen. Oefeningen dienen een functie te hebben en niet zomaar gegeven worden, het is dus zaak om als begeleider de totaalbeweging te herkennen en hierop te kunnen corrigeren en sturen zodat de deelnemers zich bewuster worden van hun lichaam. Je ervaart praktisch wat belangrijk is bij het bergwandelen en hoe je de functionaliteit kan vergroten, of in sommige gevallen de teruggang te vertragen. 

Lesgever: De Nederlandse specialist, Bruno Huber, is van oorsprong docent Lichamelijke Opvoeding. Nu is hij actief als Docent Integrale Beroepstraining bij de Landelijke Politie en docent in de opleiding tot Wandeltrainer in Nederland. 

 

Luchtacro: krachttraining voor klimmers (sessie 2) 

Lenigheid en kracht zijn voor elke klimmer een belangrijke basis. Toestellen, eigen lichaamsgewicht, de klimmuur,... Waarom eens geen variatie brengen en je spieren op toch nog net een andere manier belasten waardoor ze ook in die hoek sterker worden? Tijdens de workshop is er een korte opwarming om de juiste spieren voor te bereiden. We leren hoe in en uit de trapeze te gaan en oefenen een aantal basisfiguren: de ster, kikker, halve maan, eekhoorn met varianten. In doek klimmen is lastiger. Er zijn verschillende manieren die we uitproberen. Naast het klimmen bekijken we ook een paar basisfiguren zoals de pijl, de Y, enzovoort.

Lesgever: Annelies Beuls is begeleider in de circuskunsten en specialiseert zich in luchtacrolessen. Ze geeft al zeven jaar les bij Circolito. Doek is haar grote passie. Ze treedt geregeld op onder haar alter ego 'Juliana Joseph'

Opgelet, sportieve kledij is vereist zonder ritsen, knopen, of sieraden om het doek niet te beschadigen. 

Maximum 12 deelnemers per sessie 

 

Van kind tot wereldkampioen (start om 9u30)

Ingo Filzwieser en Marco Jubes zijn al jaren actief in het internationale sportklimcircuit. Samen zullen zij gedurende iets meer dan twee uur hun visie delen rond de ontwikkeling van een kind tot topsportklimmer. Deze theoretische sessie is onderbouwd door hun ervaringen uit de praktijk en zal dus ook een praktische toets bevatten. Deelnemers aan deze sessie zullen geen a-tot-z-plan ontvangen, maar zullen nieuwe inzichten verwerven in het begeleiden van (top-)atleten.

Lesgevers: Ingo Filzwieser is jarenlang actief geweest als coach bij het Austria Climbing Team, persoonlijk coach van gouden medailliste Sandra Lettner op de Youth Olympic Games en actieve consulent bij verschillende nationale teams waaronder het Belgian Climbing Team.

Marco Jubes, hoofdcoach van het Belgian Climbing Team, heeft meer dan twintig jaar ervaring als atleet (Pan-Amerikaans kampioen lead en speed, Spaans kampioen boulder en lead), coach (Spaans en Venezuelaans team) en internationaal routebouwer.

Opgelet, voertaal is Engels

 

Sessie 3: 13u15 - 14u25

 

Gebruik van 'momentum' (sessie 1) 

Dynamisch klimmen, running jump, jump start, een (double) dyno, parcours… Allemaal maken ze gebruik van momentum. Maar wat is dat beestje nu eigenlijk? In deze sessie wordt op een praktische manier een belangrijk deel van de nieuwe stijl van het internationaal wedstrijdcircuit uitgelegd. We proberen zelf bepaalde bewegingen uit om te leren aanvoelen wat het gebruik van momentum nu echt betekent. 

Lesgever: Ingo Filzwieser is jarenlang actief geweest als coach bij het Austria Climbing Team, persoonlijk coach van gouden medailliste Sandra Lettner op de Youth Olympic Games en actieve consulent bij verschillende nationale teams waaronder het Belgian Climbing Team.

Opgelet, voertaal is Engels

Maximum 15 deelnemers 

 

Analyzing climbing movement (sessie 1)

Hoe kijken we als trainer naar een klimbeweging? Welke aspecten moeten we meenemen in deze vergelijking? Wat zijn de basisprincipes binnen het bewegen? Met een aantal praktische tips en tricks gaan we aan de slag en leren we hoe we op een andere manier naar het analyseren van een klimbeweging kunnen kijken.

Lesgever: Marco Jubes, hoofdcoach van het Belgian Climbing Team, heeft meer dan twintig jaar ervaring als atleet (Pan-Amerikaans kampioen lead en speed, Spaans kampioen boulder en lead), coach (Spaans en Venezuelaans team) en internationaal routebouwer.

Opgelet, voertaal is Engels

Maximum 15 deelnemers 

 

Wat is ski-mountaineering? 

De Belgische topatleet, Maximilien Drion, vertelt je tijdens deze workshop alles over de wereld van het ski-alpinisme. Wat is het en hoe kun je hiervoor trainen? Ski-alpinisme wordt almaar meer toegankelijk. Steeds meer skigebieden voorzien gemarkeerde paden en sportwinkels verhuren de nodige uitrusting. Maximilien vertelt met veel passie over zijn sport, ver weg van de gebaande skipistes.  

Lesgever: Maximilien Drion, woont sinds 2008 in het Zwitserse Vercorin. In de winter is hij actief als ski-mountaineer, in de zomer doet hij aan trailrunning. Afgelopen winter gooide Maximilien hoge ogen met verschillende podiumplaatsen en zelfs een bronzen medaille op het WK in de ‘course individuelle’. Een echte topatleet en een inspiratie voor alle (berg-)sporters!  

Opgelet, voertaal is Frans

 

Klimongevallen.nl 

De website klimenbergsportongevallen.eu die KBF enkele maanden geleden lanceerde, is geïnspireerd op klimongevallen.nl van onze collega's van de Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging, NKBV. Hun website bestaat ondertussen reeds 9 jaar en er werden in die tijd 320 (bijna-)ongevallen geregistreerd. Harald Swen zet in zijn presentatie uiteen welke tendensen en evoluties bij deze registraties waargenomen worden en - vooral - welke lessen er kunnen uit getrokken worden. 

Lesgever: Harald Swen is medewerker veiligheid, voorlichting en techniek bij de NKBV. 

 

Intervaltraining voor bergsporters

Deze workshop is een praktijkworkshop waarin zelf veel gedaan wordt. Nadruk ligt op verschillende vormen van intervaltraining: interval-kracht, interval-duur, extensieve en intensieve interval. Tijdens deze workshop zal kort ingegaan worden op een stukje theoretische achtergrond, maar doen staat centraal. Interessant voor alle bergsporters, vertrekkende vanuit de wandeltraining. 

Lesgever: De Nederlandse specialist, Bruno Huber, is van oorsprong docent Lichamelijke Opvoeding. Nu is hij actief als Docent Integrale Beroepstraining bij de Landelijke Politie en docent in de opleiding tot Wandeltrainer in Nederland. 

 

Sessie 4: 14u35 - 15u45

 

Gebruik van 'momentum' (sessie 2) 

Dynamisch klimmen, running jump, jump start, een (double) dyno, parcours… Allemaal maken ze gebruik van momentum. Maar wat is dat beestje nu eigenlijk? In deze sessie wordt op een praktische manier een belangrijk deel van de nieuwe stijl van het internationaal wedstrijdcircuit uitgelegd. We proberen zelf bepaalde bewegingen uit om te leren aanvoelen wat het gebruik van momentum nu echt betekent. 

Lesgever: Ingo Filzwieser is jarenlang actief geweest als coach bij het Austria Climbing Team, persoonlijk coach van gouden medailliste Sandra Lettner op de Youth Olympic Games en actieve consulent bij verschillende nationale teams waaronder het Belgian Climbing Team.

Opgelet, voertaal is Engels

Maximum 15 deelnemers 

 

Analyzing climbing movement (sessie 2)

Hoe kijken we als trainer naar een klimbeweging? Welke aspecten moeten we meenemen in deze vergelijking? Wat zijn de basisprincipes binnen het bewegen? Met een aantal praktische tips en tricks gaan we aan de slag en leren we hoe we op een andere manier naar het analyseren van een klimbeweging kunnen kijken.

Lesgever: Marco Jubes, hoofdcoach van het Belgian Climbing Team, heeft meer dan twintig jaar ervaring als atleet (Pan-Amerikaans kampioen lead en speed, Spaans kampioen boulder en lead), coach (Spaans en Venezuelaans team) en internationaal routebouwer.

Opgelet, voertaal is Engels

Maximum 15 deelnemers 

 

Noodplan

Het noodplan van KBF is enerzijds een compilatie van de procedures en structuren die binnen KBF bestaan en die geactiveerd kunnen worden bij een noodsituatie. Daarnaast bevat het richtlijnen ter voorbereiding op  en voor de eigenlijke aanpak van noodsituaties. Doel ervan is o.a. om de hulpverlening op te starten en om de nodige verwittigingen te doen zodat de schade voor de betrokken individuen, de clubs en de federatie zo beperkt mogelijk blijft. Tijdens deze sessie wordt dit noodplan gepresenteerd.

Lesgever: Koen Hauchecorne is sporttechnisch medewerker bij de KBF. 

 

Stop the bleeding: red een leven

Het doel van deze workshop is om te leren adequaat zware levensbedreigende aderlijke en slagaderlijke bloedingen te stelpen in afwachting van de komst van gespecialiseerde hulpdiensten, dit zowel in urbane als in outdoor context. Voor- en nadelen van het gebruik van medische hulpmiddelen, zoals gebruik te maken van speciale CAT knevel, wondopstopping en het Israëlisch drukverband. Voor- en nadelen van het gebruik van basic middelen, zoals een broeksriem, driehoeksverband, bandlus, prusiktouw, kousen, …

Lesgever: Géza Tóth, geobsedeerd door de thema’s veiligheid, EHBO en zelfredzaamheid met de beschikbare middelen. In outdoor en urbane context.

 

Tips voor een gevarieerde wandeltraining

Herken je jezelf in de volgende vragen: Hoe ga ik om met de verschillen tussen de deelnemers? Hoe zorg ik ervoor dat de deelnemers enthousiast blijven en blijven wandelen? Hoe hou ik mijn trainingen interessant? Hoe kan ik aan groepsbinding werken? In deze workshop gaan we aan de slag met het verzinnen van samenwerkingsopdrachten, waarin centraal staat dat de deelnemers plezier beleven aan het wandelen, in contact zijn met elkaar, vertrouwen hebben in elkaar en samen als groep aan de slag gaan. Allemaal om de vertaalslag te kunnen maken naar jouw eigen groep deelnemers en de variatie te brengen/houden in de oefenstof die je aanbiedt.

Lesgever: Hannie Huber is Docente lichamelijke opvoeding, docente opleiding wandeltrainer Nederland en Pilates Instructrice.

 

Lezing: Klimaatverandering en impact op de bergomgeving

Lesgever: Lander Van Tricht, doctoraatsstudent glaciology and climatology 

 

Sessie 5: Maximilien Drion, "passie als motivator"  

Hoe zorg je ervoor dat je als sporter op hoog niveau gemotiveerd blijft? Waar vind je de ‘drive’ om blessures of mislukkingen te overwinnen? Volgens Maximilien Drion, topatleet in het ski-alpinisme, is de sleutel… passie voor de sport. Hierbij is een cruciale rol weggelegd voor de coach. Een coach tekent niet alleen trainingsschema’s uit, maar houdt ook de passie van de atleet voor de sport brandend. Communicatie is alles: atleet en coach gaan met elkaar in dialoog om elkaars ambities en keuzes te begrijpen. 

Over Maximilien Drion: De Belgische topatleet, Maximilien Drion, woont sinds 2008 in het Zwitserse Vercorin. In de winter is hij actief als ski-mountaineer, in de zomer doet hij aan trailrunning. Afgelopen winter gooide Maximilien hoge ogen met verschillende podiumplaatsen en zelfs een bronzen medaille op het WK in de ‘course individuelle’. Een echte topatleet en een inspiratie voor alle (berg-)sporters!  

Opgelet, voertaal is Frans 

Laatst aangepast
2 juli 19