Alpenlanden in tijden van corona

Tuxer Alpen

Kunnen we binnenkort terug op bergsportreis? De situatie verandert voortdurend, toch proberen we u een overzicht te bieden van handige informatie voor uw toekomstige reis naar de bergen. 

Update overheid (1/7): 

1. Reizen uit België naar de landen van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen is sinds 15 juni opnieuw toegelaten. Of het ook mogelijk is om een ander land binnen te komen hangt af van de toestemming van uw land van bestemming. Het is dus uiterst belangrijk om de reisadviezen per land na te gaan om de situatie in het land van bestemming te kennen. Niet-noodzakelijke reizen buiten de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland en Noorwegen blijven vooralsnog verboden.

​2. Quarantaine bij terugkeer naar België is niet verplicht voor reizigers die zich verplaatsten binnen de EU, het Verenigd Koninkrijk, Zwitserland, Liechtenstein, IJsland of Noorwegen. Let wel: zelf-quarantaine in België blijft verplicht voor reizigers van buiten die regio, behalve wanneer dit essentiële verplaatsingen betreft.

3. Reizigers dienen er zich van bewust te zijn dat nieuwe Covid-uitbraken in het buitenland hun reis sterk kunnen beïnvloeden en dat een repatriëring niet gegarandeerd kan worden indien commerciële vluchten worden afgeschaft of grenzen worden gesloten.

4. De Raad van de EU heeft aanbevolen de reisbeperkingen vanaf 1 juli op te heffen voor 14 landen buiten Europa: Algerije, Australië, Canada, Zuid-Korea, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië en Uruguay. De Belgische regering beraadt zich verder over deze lijst. Minstens tot 7 juli blijven de bestaande maatregelen van kracht.


Inhoudstafel

Zwitserland

Oostenrijk

Frankrijk

Duitsland

Italië

Spanje/Pyreneeën


Zwitserland

ZWITSERLAND

Op de website van Buitenlandse Zaken België staat volgende info:

"Er zijn meerdere gevallen van Coronavirus bevestigd in Zwitserland. De Zwitserse autoriteiten zullen de genomen maatregelen in de strijd tegen coronavirus geleidelijk aan versoepelen vanaf 11/05 en 08/06. De federale regering vraag haar onderdanen om alle niet-essentiële reizen uit te stellen. Alle grenzen worden strenger gecontroleerd.

Terugkeer naar België met het openbaar vervoer is mogelijk, maar het aanbod is uiterst beperkt. Er zijn vanuit Zwitserland geen rechtstreekse vluchten naar België meer. Vluchten via andere Europese steden zijn mogelijk. U kan dit het best nagaan bij de vervoersmaatschappijen zelf.

De toegang tot het Zwitsers grondgebied wordt enkel toegelaten aan Zwitserse burgers en buitenlanders met een Zwitserse verblijfsvergunning. Grensarbeiders, gezondheidszorgspecialisten en leveringsdiensten zijn ook toegelaten, alsook de transit van personen en goederen.

Deze nieuwe maatregelen kunnen in detail geraadpleegd worden op deze website.

Reizigers kunnen voor meer informatie ook hier terecht.

Om ons in staat te stellen onze consulaire dienstverlening nog beter te organiseren, raden wij ten stelligste aan uw reis te registreren via deze website." Lees meer

Hutten

De berghutten mogen vanaf 11 mei terug openen met een gereduceerde capaciteit en onder strikte voorwaarden. Sommige hutten gaan weer open voor het einde van het toerski-seizoen zoals onder andere Cabane des Vignettes, Mönchjochütte, Brittania hütte... Sommige hutten starten vroeger dan normaal aan het zomerseizoen: Monta Rosa Hütte op 20 mei en Cabane de Trient op 6 juni. Anderen openen op de normaal geplande zomerdatum. 
De hutten die open zijn in Zwitserland vind je hier.

Voor hutgasten betekent dit:

 • Reserveer tijdig uw slaapplaats - zonder reservatie kan je niet overnachten
 • Bezoek de hut alleen als je gezond bent
 • Neem je eigen materiaal mee: mondmaskers, ontsmettingsmiddel, handdoek, huttenslaapzak
 • Neem je afval zoals steeds terug naar de vallei

Hoe bergsport te beoefenen en te verblijven in hutten in Zwitserland lees je hier.

Bergsport

Mits in acht name van de bestaande richtlijnen zijn bergtochten toegestaan. 
Men rekent daarbij op de verantwoordelijk gedrag van elke bergsportliefhebber. Bekijk hier de aanbevelingen van de Zwitserse Alpen-Club (SAC) voor bergsporters.

Klimzalen

Vanaf 11 mei mogen klimzalen heropenen indien ze voldoen aan de beschermingsrichtlijnen opgesteld door de Federale Raad.

Extra info

Meer informatie over de Zwitserse situatie kan je terugvinden in de officiële berichtgeving van Zwitserland en de volgende links:

Maatregelen en exitstrategie Zwitserland

Video persconferentie Zwitserland 29/5 m.b.t. exitstrategie Zwitserland

 

Laatste update 09/06/2020 om 12u.


Oostenrijk

OOSTENRIJK

Op de website van Buitenlandse Zaken België staat volgende info: "Sinds het begin van de Covid-19 crisis, nam de Oostenrijkse overheid strikte maatregelen. Deze zijn onderhevig aan hoe de situatie evolueert en worden stapsgewijs versoepeld, maar kunnen ieder moment hernomen worden. Het is daarom aan te raden om het lokale nieuws op regelmatige basis te volgen.

Enkel personen met een tijdelijke of permanente verblijfplaats worden toegelaten tot het Oostenrijks grondgebied. Toerisme is niet toegestaan. Er zijn grenscontroles en internationale vluchten en treinritten vinden slechts in beperkte mate plaats. Personen die het Oostenrijks grondgebied willen betreden dienen een 14-daagse quarantaine toe te passen of in het bezit te zijn van een negatieve moleculaire-biologische SARS-CoV-2 test. Transit door Oostenrijk is toegelaten, indien de uitgang verzekerd is. Zie de sectie “Gezondheid en Hygiëne” voor bijkomende algemene informatie." Lees meer

Alpenverein Österreich houdt ons zo goed mogelijk op de hoogte van hun interne situatie, al hebben ook zij nog veel vraagtekens. Volg het ook zelf via de website van Alpenverein. 

Hutten

Vanaf 15 mei zullen de berghutten als eet- en drankgelegenheid terug kunnen openen voor dagjestoeristen. Daarbij moeten zij een aantal beperkingen in acht nemen: maximaal 4 volwassenen (met hun minderjarige kinderen) mogen aan één tafel zitten en ten allen tijden moet een afstand van minstens 1 meter bewaard blijven. Gasten zullen aan tafel bediend worden en mogen niet aan de bar zitten.

Vanaf 29 mei zullen de berghutten ook terug opengaan als overnachtingsplaats. 
De maatregelen die in de Oostenrijkse hutten genomen worden kan je hier lezen.

Neem bij een verblijf naast een mondmasker ook je eigen slaapzak en hoeslaken mee. Slaapplaatsen moeten gereserveerd worden!

Gedragscode voor bergsporters

Het Vavö (overkoepelend orgaan van alpenverenigingen in Oostenrijk) heeft richtlijnen uitgeschreven met betrekking tot het uitoefenen van de bergsport.

Als bergsporter kennen wij als geen ander het feit dat we ons ten allen tijden verantwoordelijk moeten gedragen, ons bewust zijn van de risico’s die we nemen en dit alles steeds met het oog op de kameraden waarmee we onderweg zijn.

Richtlijnen:

 • Steeds het risico beperken door enkel tochten onder je eigen niveau aan te vatten
 • Min. 1 meter afstand houden, voor bepaalde bergsportactiviteiten kunnen grotere afstanden nodig zijn (zie specificaties hieronder per bergsportdiscipline)
 • Geef voorkeur aan bergsporten in kleine groepen
 • Vermijd gebruikelijke rituelen zoals high five, omarmingen, drinkbussen delen…
 • Mondmasker en desinfecterende handgel maken verplicht deel uit van ieders rugzak
 • Draag een mondmasker als je eerste hulp toedient
 • Draag een mondmasker bij carpoolen
 • De specificaties per bergsportdiscipline vind je hier.

Extra info

Reizen naar Oostenrijk is op dit moment nog niet mogelijk, enkel Oostenrijkers en personen met een verblijfplaats in Oostenrijk kunnen inreizen, waarbij de eerste 14 dagen van hun terugkomst een thuisquarantaine worden aangehouden

De constante updates voor de toerismesector kan je op de officiële pagina van het Bundesministerium voor toerisme volgen.

 

Laatste update 09/06/2020 om 12u.


Frankrijk

Frankrijk

Algemeen

In Frankrijk heerst een strengere lockdown dan bij ons, ook voor de outdoorsector zijn de gevolgen enorm. Buiten sporten is weer toegestaan vanaf 11 mei tot maximaal 100 kilometer van huis. Ook bergsporten mag terug, al hoort kamperen daar nog niet bij.
Groepsactiviteiten kunnen plaatsvinden in groepen van max. 10 personen, zolang er in deze groep geen vermoeden is van een COVID-besmetting. De begeleider moet van elke deelnemer contactgegevens opvragen. Als 15 dagen na de activiteit blijkt dat een deelnemer besmet is, dient deze contact op te nemen met de begeleider en wordt de hele groep verwittigd.

Op de website van Buitenlandse Zaken België staat: "Reizen in Frankrijk houdt geen specifieke risico’s in.

Niettemin zijn, omwille van de sanitaire crisis rond het coronavirus, niet-essentiële reizen naar Frankrijk vanuit België of een ander land niet toegelaten, en dit tot 15 juni 2020, met mogelijke verlenging." Lees meer

Hutten

Vermoedelijk gaan de Franse hutten opnieuw open vanaf 2 juni. 

Meer info op:
De website van FFME
FFME overzicht per sport
De website van FFCAM
De website van de Franse overheid

 

Laatste update 09/06/2020 om 12u.

Duitsland

Duitsland

Algemeen

Op de website van Buitenlandse Zaken België staat volgende info: "Alle deelstaten kennen gevallen van Covid-19. Om veilig te kunnen reizen tijdens de Covid-19-epidemie wordt aanbevolen de instructies van lokale autoriteiten en/of het Duitse Ministerie van Volksgezondheid en het Robert-Koch-Instituut te respecteren.

Vanaf 15 juni zal ook Duitsland reizen naar en vanuit de Europese Unie, VK en Schengen landen, toelaten.  Indien u voor 15 juni naar Duitsland wenst te reizen, en deze reis beschouwd kan worden als noodzakelijk, wordt u aangeraden het nodige bewijsmateriaal mee te nemen om het noodzakelijke karakter van deze verplaatsing te staven. Meer informatie vindt u hier.

In alle deelstaten geldt een verplichting van thuisisloatie voor personen die van buiten de EU en Schengenzone inreizen. Gelieve hiervoor het lokale of regionale Gesundheitsamt van uw bestemming te contacteren. (https://tools.rki.de/plztool/) en indien nodig, uzelf 14 dagen in thuisisolatie te zetten. Men mag tijdens deze 14 dagen geen bezoek ontvangen en men dient zich te houden aan de instructies voorzien door het gezondheidsambt van de stad/regio." Lees meer

Bergsport

Op de website van DAV (Deutscher Alpenverein) vind je de nodige info omtrent het beoefenen van bergsport in Duitsland. Richtlijnen voor klimmen, alpinisme en bergwandelen vind je hier.

Wil je in hutten overnachten kan je de genomen maatregelen hier terugvinden.

Er is ook een lijst van hutten per regio waarop genoteerd staat of en vanaf wanneer ze zullen openen, enkel voor dagbezoek open zijn of ook voor overnachtingen.

 

Laatste update 09/06/2020 om 12u.


Italië

Italië

Algemeen

Op de website van Buitenlandse Zaken België staat: "Reizen in Italië brengt geen speciale risico’s met zich mee, ook al is een verhoogde waakzaamheid betreffende de coronavirus-pandemie aangeraden, vooral in de meest getroffen regio’s.

Sinds 3 juni mogen de onderdanen van de EU-landen, de Schengenstaten,  het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland, Monaco, Andorra, San Marino en Vaticaanstad  zich naar Italië begeven. Aan deze reizigers wordt geen verplichte quarantaine opgelegd.

Sinds 3 juni zijn verplaatsingen tussen de verschillende Italiaanse regio’s toegelaten. Bepaalde Italiaanse regio’s kunnen echter regionale maatregelen opleggen, zoals bijvoorbeeld eisen dat er bij het binnenkomen van het regionaal grondgebied een formulier wordt ingevuld. Het is dus ten zeerste aangeraden de websites van de regio’s regelmatig te raadplegen aangezien deze maatregelen snel kunnen veranderen."
Lees meer

Bergsport

Op 5 juni 2020 meldt CAI dat met de voorzichtige heropstart wandelen en fietsen opnieuw mogelijk is. Zowel voor de organisatoren als voor de deelnemers zijn enkele richtlijnen opgesteld. Lees meer 

Na contact met het gidsenbureau in Cortina blijkt dat er geen belet is om via ferrata, klimmen of andere vorm van alpinisme te doen. De afstandsmaatregelen dienen wel gerespecteerd te worden.

Lees hier de aanbevelingen voor bergsporters (CAI)

Voor de deelnemer:

 • Het vertrekpunt van de tocht moet met eigen middelen bereikt worden, in overeenstemming met de nationale en regionale regels die het vervoer van mensen regelen.
 • Wandelaars houden tijdens de tocht steeds 2 meter afstand
 • Fietsers houden tijdens de tocht steeds 5 meter afstand
 • Uitwisselen van materiaal is verboden. (voorwerpen, drinken, eten...)
 • Deelnemers zijn verplicht om maskers en ontsmettingsgel op alcoholbasis mee te nemen

Meer info:

Voor de deelnemer: Herstartprotocol voor wandel- en fietstochten

Voor de begeleider: Herstartprotocol voor wandel- en fietsactiviteiten

 

Hutten

In principe konden alle hutten vanaf 3 mei open gaan, maar men moet bij elke hut nagaan of ze daadwerkelijk ook open gegaan zijn (zie hier

In de hutten gelden de volgende gedragsregels :

 •       Reserveren is verplicht
 •       Zorg dat je bij je vertrek in goede gezondheid bent
 •       Wacht buiten aan de hut op de aanwijzingen van de huttenwirt
 •       Als de meteo het toelaat, eet en drink dan op het terras van de hut
 •       Laat je rugzak en technische uitrusting achter op een plaats aangeduid door de huttenwirt
 •       Zorg dat je een mondmasker, handschoenen en ontsmettingsmiddel bij hebt en gebruik die bij het binnengaan van de hut en telkens je de social distance niet kan respecteren
 •       Breng je eigen slaap- en lakenzak mee
 •       Was regelmatig je handen en gebruik daarbij je persoonlijke handdoek
 •       Denk er aan dat de huttenwirt te lichaamstemperatuur kan meten en dat, als die hoger is dan 37,5 °C, hij je de toegang tot de hut kan weigeren
 •       Draag je gebruikte persoonlijke beschermingsmiddelen en ook je afval mee terug naar de vallei

Extra info

Website van CAI

 

Laatste update 09/06/2020 om 12u.


Spanje vlaggetjes

Spanje/Pyreneeën

Algemeen

Als je naar Spanje reist via de trein of het vliegtuig dien je een QR-code te downloaden.
Volg hier de instructies: 

 

Op de website van Buitenlandse Zaken België staat volgende info: 

Reizen naar Spanje is mogelijk.

Op 4 juli besloot de Catalaanse regering het district El Segria (provincie Lerida) in quarantaine te plaatsen. Tot nader order is het niet mogelijk dit gebied binnen te komen of te verlaten.

Op 5 juli heeft de regering van Galicië hetzelfde gedaan voor district A Mariña (provincie Lugo). Tot minstens 11 juli is het niet mogelijk dit gebied binnen te komen of te verlaten.

De Spaanse binnengrenzen zijn zonder restricties geopend voor bezoekers afkomstig van de Schengenzone sinds 1 juli.

De grensposten voor de in- en uitreis tussen Marokko en Spanje via de steden Ceuta en Melilla blijven momenteel gesloten. Er worden geen uitzonderingen op deze sluiting geaccepteerd.

Men kan zich vrij bewegen door Spanje.

Spanje verlaten

Belgen die zich reeds in Spanje bevinden, kunnen Spanje vrij verlaten.

Bepaalde (vooral niet-EU) landen weigeren echter de toegang tot hun grondgebied aan personen die verbleven in Spanje of erdoor gereisd zijn en andere landen leggen dan weer beperkingen op voor reizigers afkomstig uit Spanje.

Verplaatsing per vliegtuig

Het luchtverkeer tussen België en Spanje, directe vluchten inbegrepen, is zich geleidelijk aan het hernemen. Gelieve voor alle informatie in verband met vluchten de luchtvaartmaatschappijen te contacteren. U verifieert best ook altijd bij de luchtvaartmaatschappij of de vlucht wel zal doorgaan.

Lees meer

 

Hutten

Volgens de Federacion Andaluza de Montanismo (afdeling FEDME) zijn de hutten in Spanje gesloten tot 1 juli. Dit lijkt bevestigd door de website van de Federacion Aragonesa de Montanismo. In vele hutten is weliswaar een gardien aanwezig, maar slechts voor noodgevallen.

Pyreneeën

De hutten hier zijn deels in beheer van de Franse FFCAM. Ze openen progressief, sommige al vanaf 6 juni (bvb refuge des Cortalets). Ook hier dus best de hut zelf proberen contacteren (zie bv. hier

Hutten aan de Spaanse kant van de Pyreneeën worden beheerd door (afdeling van) Spaanse FEDME en zijn dus nog gesloten tot 1 juli.(zie hier)

 

Laatste update 06/07/2020 om 16u.


 

Gaandeweg zal deze pagina aangevuld worden met adviezen en maatregelen van andere landen.
Heb je zelf aanvullende informatie? Laat het ons weten via info@kbfvzw.be

Ook op de website van NKBV is een duidelijk overzicht te vinden.