Belgisch Kampioenschap Skyrunning 2024 @ Kaiserkrone Trail

BKskyrunning2024

Op 2 juli 2024 vond de tweede editie van het Belgisch Kampioenschap Skyrunning plaats op de uitdagende Kaiserkrone Trail in Oostenrijk.Niet alleen de Belgische topatleten kwamen opdagen, maar ook Nederlandse skyrunners sloten zich aan voor een spannende competitie in de ruige Alpen. Dit verslag beschrijft de hoogtepunten van het kampioenschap, van de Vertical Kilometer tot de marathonafstand, waarin onze landgenoten sterke prestaties neerzetten. 

Kick-off: de vertical

De verticale kilometer is voor de échte berggeiten die zo snel als mogelijk een berg willen opknallen (1000 hoogtemeters over 4,5km). Het was een gevarieerd parcours dat startte in het bos, steeds rotsiger en steiler werd en eindigde in de sneeuw. Met heel veel grinta bereikten onze landgenoten de finish, de snelste landgenoot deed dat in 49 minuten, jawel!

🥇Shranky Van den Bossche & Astrid Van Cleef (ook 3de overall)

🥈Wannes Lybaert & Hannelore Van Eygen

🥉Sander Vandendriessche & Camille Dewaele

Verticalpodium

Skyrunning pur sang: the skyrace

Op de skyrace werd er heel technisch terrein voorgeschoteld met diverse via ferratastukken. Als de (prof) winnaar bijna 3u30 doet over 24,7km en 2.835min, dan weet je al hoe laat het is. Het was stevig, heel stevig. De scherpe cut-offs bleken iets te scherp. Slechts 40% van de deelnemers haalde de voorziene tussentijd net voorbij halverwege het parcours. Slechts 1 vrouwelijke landgenote was snel genoeg, een Waalse die in Zwitserland woont en eerder dit voorjaar ook al BK ski-mountaineering werd. 

🥇Camille Compère & Jasper Mannaert

🥈Astrid Van Cleef* & Shranky Van Den Bossche

🥉Mina De Smet* & Maarten Paulissen

* De ranking is opgemaakt op basis van de positionering bij de cut-off, ze werden daarna afgeleid via de lange marathon trail. 

Deze film van de skyrace is sprekend:

Marathon in een loden hitte

Terwijl de skyracers al konden genieten van liters alcoholvrij bier, was het nog zwoegen en zweten op de marathontrail die ultra-allures had. Maar de Belgen presteren uitermate goed op de lange afstand. De eerste kilometers liepen nog vlot, maar daarna werd het parcours steeds technischer. Met temperaturen die boven de 30° stegen, werd het een pure uitputtingsslag. Opgelucht gaf iedereen een goede lel aan de bel bij de finish en dook daarna het bad in.

Sebastiaan Valkiers was ronduit indrukwekkend en werd 3de overall, op slechts 13 minuten van de winnaar. Hij deed 7u40 over 56km en 3880 hoogtemeters. Onze straffe vijftiger Ann Andries , die afgelopen voorjaar nog een zilveren medaille op het WK Masters haalde, werd 4de overall en mag de titel voor een jaartje mee naar huis nemen.

🥇Sebastiaan Valkiers (3de overall) & Ann Andries (4de overall)

🥈Wannes Lybaert & Tara van Delm (5de overall)

🥉Hans Van Mechelen

sebastiaanbel

Dikke merci aan iedereen die erbij was!

We reisden samen af naar Oostenrijk, verbroederden in het wedstrijddorp en moedigden elkaar aan. 30 Belgen namen deel aan één of meerdere disciplines. Volgend jaar organiseren we opnieuw een BK, van zodra datum & locatie gekend is, laten we dit zeker weten.

Speciale dank aan Rab voor de leuke gadgets voor alle deelnemers aan het BK!

groepsfoto