Bivak in België: wat, waar en hoe?

Bivakplaatsen stijgen in populariteit. De staycation trend brengt daar geen verandering in, integendeel. De afgelopen jaren hebben verschillende organisaties geautoriseerde bivakgebieden geopend om het stijgende aantal bivakkers een plaats te geven. Helaas zijn veel te veel bivakgebieden met de auto bereikbaar, wat conflicten veroorzaakt tussen de aanwezige wandelaars en nachtvierders. Deze zomer werken sommige bivakplaatsen met een reservatiesysteem om de overbezetting in te perken.
We vatten daarom even samen waarvoor de bivakzone dient, en welke regels daarbij komen kijken.
Op die manier houden we de bivak aangenaam voor iedereen én beschermen we de natuur waarin we met hartenlust vertoeven.
Een bivak is geen…
- Gratis camping
- Plaats om een feestje te bouwen
- Plaats waar je met de auto naartoe gaat
Een bivak is…
- Een minimalistisch kamp (onder de sterren of met een kleine tent of “tarp”)
- om één nacht (niet meer!) in alle rust door te brengen
- als onderdeel van een autonome en “langzame” trekking (al wandelend, fietsend… )
- met respect voor de natuurlijke omgeving.
Kortom:
- Je bereikt de bivakzone alleen te voet, met de fiets, te paard… en NIET met een gemotoriseerd voertuig (behalve E-bike’s).
- Je arriveert aan het einde van de dag en vertrekt ’s ochtends vroeg.
- Je bent autonoom, al je materiaal zit in je trekrugzak, fietstas…
- Je kampeert in een kleine tent (waar je niet in kunt staan), in een bivakzak, onder een tentzeil of onder de blote sterrenhemel.
- Je houdt het discreet, lawaai hoort niet thuis op een bivakzone.
- Muziek afspelen, of het nu met je gsm, radio of boombox is, hoort hier niet.
- Je respecteert de slaap van anderen, na 22:00 is het stil.
- Je maakt alleen vuur als/waar/wanneer dat toegestaan en veilig is.
- Je sprokkelt alleen dood hout waar dit toegestaan is, zonder de vegetatie te beschadigen.
- Je respecteert de omgeving, de natuur en haar bewoners (zowel mens als dier)
- Je neemt niets weg uit de omgeving en laat geen sporen achter, alsof je er nooit geweest bent. Wis de sporen van je kampvuur uit, laat geen toiletpapier achter.
- Je gebruikt de aanwezige sanitaire voorziening. Is deze er niet? Graaf dan je een kuiltje (15 - 20cm diep) op minstens 100 meter van de bivakzone.
- Je neemt je afval mee.
Overnachten in de natuur is zalig. Laten we dat zo houden door met begrip en respect de natuur te betreden. Zo kunnen meer bivakplaatsen met succes open blijven. Het is dus een kwestie van toezicht houden, legitimeren en naleven.
Waar bivakkeren?
Avonturiers opgelet! Zomaar je tent opstellen in de natuur mag niet, gelukkig vangen enkele alternatieven dit op.
In de strijd tegen corona is het belangrijk om drukte op bivakplaatsen te vermijden. Daarom proberen verschillende organisaties hun capaciteit te verhogen of nieuwe plaatsen te openen. Sommige locaties werken met een reservatiesysteem. Informeer je goed voor je vertrekt.
BIVOUAC CHEZ MOI
Onze Waalse zusterfederatie, Club Alpin Belge, roept haar leden (en niet-leden) op om hun plekje tuin, bos of weiland open te stellen voor anderen. Op het platform “Bivouac chez moi" krijg je een mooi overzicht. De kampeerplaatsen zijn voornamelijk in Wallonië gelegen. De perfecte uitvalsbasis voor wie zijn Frans wil bijschaven op bezoek bij enkele locals. Ga naar de website (Franstalig).
WELCOME TO MY GARDEN
Welcome To My Garden, is een verzamelplatform voor mensen die een plaatsje in hun tuin aanbieden als bivakzone. Het werkt een beetje zoals couchsurfen, maar dan zonder zetels. De Belgische gastvrijheid komt er mooi in uit, zeker de moeite om eens te bekijken. Ga naar de website.
Heb je zelf een leuke kampeerplek in de aanbieding? Meld je aan via één van bovenstaande websites.
BUITENGEWOON KAMPEREN
Agentschap Natuur & Bos en Natuurinvest doet mee aan de coronaversoepelingen en opent uitzonderlijk een tiental kampeerplaatsen steeds gelegen in of naast prachtige natuurgebieden. Kamperen kan in gehuurde tipi-tentjes. De actie geldt nog tot eind september 2020. Bekijk de opties op buitengewoonkamperen.be.
BIVAKZONE.BE
Een klassieker, bivakzone.be (ook gekend als paalkamperen), geeft natuurliefhebbers de kans om te overnachten in de natuur. Ter plaatse tref je meestal een waterpomp, een vuurkorf en eventueel een composttoilet. De rest droom je er zelf bij. Het resultaat is een maximale natuurbeleving met een minimale ecologische voetafdruk. En dat volledig gratis! Op de paalcampings van Natuur en Bos mogen maximaal 3 tentjes (10 personen) staan. Zo blijft het rustig voor mens en dier. De max. verblijftijd is 48 uur.
Houd je aan de regels op de bivakzone. Meerdere bivakzones werden reeds gesloten wegens overlast.
Helaas werden zo onlangs, op 1 juni 2020, 17 bivakzones van het Staatsbosbeheer in Nederland gesloten. Lees meer
Gelukkig blijven nog enkele zones over op de Nederlandse bodem. Voor overzicht en info surf je naar wild-kamperen.nl.
BELEEF DE SFEER VAN EEN ECHTE BERGHUT
Niet het moment voor een bivak? Kom overnachten in één van de KBF-hutten: de Chaveehut in Maillen of de Vennhütte in Burg-Reuland.
Overnachten doe je er in klassieke berghut-stijl. maar vooral goedkoop - KBF-leden genieten van korting.
In de Hoge Venen is het prachtig fietsen, wandelen, mountainbiken, enz. De Vennhütte biedt bergsporters die zich in deze omgeving uitleven een slaapplek aan.
Binnen is een fietsenberging voorzien voor wie aankomt langs de Vennbahn.
Reserveer je nog voor de zomervakantie? Reserveren doe je door te bellen naar 080 41 88 46 voor 10u of tussen 17u - 22u.
De Chaveehut is bij menig rotsklimmer bekend. De hut ligt nabij verschillende klimgebieden zoals Yvoir, Mozet, Marche-les-Dames, Béez en Dave. Je kan er kamperen op de weide of plaatsnemen op een matras in de hut. Kajakken en speleo kan ook in de buurt!
Reserveer snel je plaatsje. Deze zomervakantie gebeurt dat telefonisch op 083/65.52.39 vóór 10u of tussen 17u en 22u.