Een handleiding voor geïsoleerde jassen

ijsklimmen

EEN HANDLEIDING VOOR GEÏSOLEERDE JASSEN

Warm en comfortabel blijven in extreme omstandigheden vormt de basis van ons merk. Dus, hoe doen we dat? Wat gebruiken we? Hoe werkt het en waarom moet je aandacht aan de isolatie van kleding besteden?

Wat is isolatie en hoe werkt het?

Wij gebruiken twee soorten materialen in onze kleding om je te isoleren tegen de kou: dons (van eenden of ganzen) en synthetische kunstvezels.

Beide werken op dezelfde manier door lucht in hun structuur op te sluiten. De isolatie zelf houdt je niet echt warm, maar het vermogen om effectief lucht in te sluiten en stabiel te houden doet dat wel.

Laten we beginnen met dons

Dons bestaat uit de lichte, pluizige veertjes die onder de hardere buitenste veren van eenden en ganzen zitten. Het is gemaakt van zeer fijne vezels die de lichtste en meest efficiënte manier zijn om lucht in te sluiten en je te isoleren.

Deze ingesloten lucht vormt een ongelooflijk efficiënte thermische barrière. Geen enkel ander natuurlijk of synthetisch materiaal heeft dezelfde isolerende eigenschappen. Individuele donsclusters kunnen zich uitzetten (of worden opgeklopt) tot een volume dat vele malen groter is dan hun omvang. Het volume van het dons bestaat dan bijna volledig uit ingesloten lucht. Dit betekent dat alle met dons gevulde kleding ongelooflijk licht en samendrukbaar blijft.

Hoe zit het met synthetische isolatie?

Synthetische isolatie is volledig kunstmatig. Deze wordt meestal gemaakt van polyester om wattering of opgevulde (opgeblazen) structuren te vormen die zich net zo gedragen als dons. Filamenten van verschillende grootte zijn met elkaar verweven om luchtzakken te creëren die isoleren tegen de kou.

Synthetische isolatie is sterk en veerkrachtig. Het is licht, droogt snel en blijft effectief in vochtige omstandigheden. Synthetische isolatie kan bijzonder nuttig zijn voor jassen die gebruikt worden bij stop-startactiviteiten of snelle beklimmingen, omdat het gecombineerd kan worden met zeer ventilerende stoffen. Deze is ontworpen om te reageren op de lichaamswarmte die je genereert, en kan isolatie én ventilatie bieden om de temperatuur van je lichaam onder verschillende omstandigheden te regelen.

Isolatie

Wat is beter, dons of synthetisch?

Hoewel dons en synthetische isolatie veel dezelfde eigenschappen hebben, zijn er bepaalde situaties waarin de ene de andere overtreft.

Dons biedt een ongeëvenaarde warmte ten opzichte van zijn gewicht en is zeer samendrukbaar en inpakbaar. Het kan echter beschadigd raken als het nat wordt en niet goed wordt onderhouden. Ook moet dons ongecomprimeerd worden bewaard om de levensduur ervan te verlengen.

De beste keuze hangt sterk af van de omstandigheden waarin je je jas gaat gebruiken en wat je prioriteiten daarbij zijn (gewicht ten opzichte van warmte of veerkracht, bijvoorbeeld).

Ik snap het! Maar hoe zit het met body mapping?

Soms gebruiken we body mapping-technologie bij het samenstellen van onze jassen. Dit kan effectief worden gebruikt met zowel dons als synthetische isolatie om je de beste warmte en ventilatie te geven waar je die het meest nodig hebt.

Wij kijken bij het kiezen van de stof naar wat je op bepaalde plekken op je lichaam nodig hebt, of dat nu meer stretch, bescherming of ademend vermogen is. Zones waar je veel zweet bieden dus minder isolatie, zones met veel beweging hebben meer rek en de kernzones van het lichaam hebben juist meer isolatie om je warm te houden terwijl je in beweging bent. Dat betekent efficiëntere kleding voor jou, je activiteit en de weersomstandigheden, zodat je van de eerste tot de laatste stap comfortabel blijft.

En dat is het... Ga dus na in welke situaties je je jas wilt gebruiken en voor welke activiteiten, en bedenk wat je prioriteiten voor het artikel zijn. Dan vind je vast en zeker de perfecte match!

[Advertorial]