EEN HANDLEIDING VOOR WATERDICHTE STOFFEN

Voorheen werden stoffen met oliën en was behandeld om water af te stoten. Dit maakte de stof echter vaak zwaar en moest constant worden herhaald.
Moderne waterdichte stoffen zijn voorzien van een dun waterdicht membraan. Deze kunnen zo worden gemaakt dat ze een beetje vocht, zoals zweet, doorlaten, waardoor het kledingstuk comfortabeler draagt.
Dankzij een duurzame waterafstotende behandeling (DWR) van de buitenkant van de stof blijven de waterdichtheid en ademende werking behouden en kan het membraan zo efficiënt mogelijk werken. Maar daar komen we later op terug...
WATERDICHT MAKEN
Waterdichte coatings
De allereerste ademende, waterdichte coating wordt op een stuk stof aangebracht. Dit is in het algemeen de simpelste manier om een stof waterdicht te maken.
Een vloeibare coating wordt op de stof aangebracht, zoals verf met een roller. Hierdoor ontstaat een flexibele, duurzame coating.
Waterdichte laminaten
Laminaat is een dun membraan dat afzonderlijk wordt gemaakt als een vel materiaal dat vervolgens wordt gelijmd of gehecht (gelamineerd) op de stof.
Deze waterdichte lagen zijn ongelooflijk dun. Bij Rab worden membranen gebruikt met een dikte tussen 7 en 30 micron. Ter referentie: een haar van een mens is ongeveer 100 micron dik.
Fijnere membranen zorgen voor een groter ademend vermogen voor snelle en lichte activiteiten. Dikkere membranen bieden een hogere waterdichtheid.
ADEMEND VERMOGEN
Als we het hebben over uitrusting die ‘ademend’ is, bedoelen we de mate waarin vocht kan ontsnappen.
Zelfs bij lichte activiteit reageert het lichaam door te zweten. In een ‘niet-ademend’ kledingstuk kan dit vocht niet ontsnappen. Het verzamelt zich op uw huid en de stof als condens.
Een ademend kledingstuk zal vocht door het membraan laten ontsnappen. Het vermindert pieken en dalen in uw lichaamstemperatuur en houdt u langer comfortabel.
HOE ADEMEND IS MIJN WATERDICHTE MATERIAAL?
Hoe ademend is mijn waterdichte materiaal?
Hier wordt het een technisch verhaal... Het ademend vermogen van stoffen kan op verschillende manieren worden gemeten.
U hebt misschien de aanduiding MVTR al eens gezien. Dit verwijst naar de Moisture Vapour Transfer Rate (dampoverdrachtssnelheid) en wordt als standaardtest gebruikt. De MVTR staat voor de hoeveelheid verdamping door een vierkante meter stof in een periode van 24 uur. Dit cijfer kan variëren van minder dan 10.000 MVTR tot 40.000 MVTR. Hoe hoger de MVTR, hoe hoger het ademend vermogen. Wij gebruiken ook RET, waarmee de weerstand van de stof tegen verdamping wordt aangeduid. Kort gezegd: hoe beter het ademend vermogen, hoe lager de RET-waarde.
Comfort
Labtests geven een goede indicatie van het ademend vermogen van een stof, maar houden geen rekening met andere eigenschappen die het comfort van de gebruiker kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht en de rekbaarheid van de stof of specifieke kenmerken die de ventilatie verbeteren, zoals okselritsen om warmte af te voeren of een zachte, snel vocht afvoerende voering.
Let de volgende keer dat u waterdichte kleding van Rab koopt eens op de HH-, RET- en MVTR-waarden. Nu u weet wat dit inhoudt, kunt u gemakkelijker een keuze maken wanneer u kleding zoekt voor uw volgende avontuur.
Bekijk hier de collectie waterdichte jassen van Rab voor mannen en voor vrouwen.
[ADVERTORIAL]