Goud voor Nicolas Collin, knappe prestaties van Chloé Caulier en Hannes van Duysen

Nicolas Collin ©Daniel Gajda Photography

WORLD GAMES BIRMINGHAM 2022

#belgianclimbingteam #teambelgium

Op de 11e editie van de World Games in Birmingham (USA) vond afgelopen weekend, in de categorie ‘trend sports’, de wedstrijd sportklimmen plaats. Verdeeld over drie disciplines namen er zo’n zeventig klimmers het tegen elkaar op, in de hoop één van de 18 medailles te bemachtigen. De wedstrijd vindt plaats in open lucht, op een klimstructuur niet ver van de Sloss Furnaces en de Universiteit van Alabama. 

Onder de geselecteerden bevinden zich drie Belgen, die lang naar dit moment toe getraind hebben: Hannes van Duysen (17, Vinderhoute), Chloé Caulier (25, Masnuy-Saint-Pierre) en Nicolas Collin (24, Brussel), vergezeld van hun coach Liselotte De Bruyn.
Volgens de originele planning nemen ze elk aan één discipline deel, maar na problemen bij andere geselecteerde klimmers met blessures en visa, worden Chloé en Nicolas uitgenodigd om in lead én boulder deel te nemen.

Nicolas Collin, die oorspronkelijk enkel voor de lead-wedstrijd geselecteerd was, haalt in de boulder kwalificaties de 6e plaats en stoot daarmee nipt door naar de finale.
Daar moet hij het zien op te nemen tegen geduchte tegenstanders als Kokoro Fujii (29, Tokyo) en publieksfavoriet Yoshiyuki Ogata (24, Tokyo), die eerder goud won op de World Games in 2017.
Nicolas Collin komt verbazend sterk uit de hoek en grijpt als underdog de eerste plaats.
Voor de 4 finaleboulders had Nicolas in totaal slechts 6 pogingen nodig. Daarmee wint hij de vierde gouden medaille voor Team België op de World Games en de 8e overall op dit moment.

Nicolas Collin ©Daniel Gajda PhotographyMaar de Brusselaar was er gekomen om te schitteren in de lead-competitie, zijn favoriete discipline, en dat deed hij de volgende dag met veel plezier. Bij lead wint degene die de hoogste greep weet te behalen, en Nicoals haalt daar de 3e plaats in de kwalificaties. Dit keer ruim voldoende voor een plaats in de finale. Daar komt hij aan de 24 beweging van de klimmuur los, net als twee andere klimmers die het hier lastig krijgen. Zij klommen echter sneller en stoten Nicolas zo naar de 6e plaats. 

Ook in het verleden toonde Nicolas zijn veelzijdigheid in zowel lead als boulder, zoals op de Europese kampioenschappen in Moskou in 2020 (2e in lead, 5e in boulder en 13e in Speed). Vandaag laat hij dat weer maar eens zien. Dat belooft voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024, waar sportklimmen voor de tweede keer deel van uitmaakt.

Hannes Van Duysen, die in 2021 nog de wereldtitel in boulder haalde in de categorie jeugd A, nam eveneens deel in de discipline boulder. Daar klimt hij zich naar een sterke 7e plaats in de kwalificaties en mist zo de finale op de valreep. Eén plaats na Nicolas Collin. Zijn 7e plaats staat er echter met een knappe prestatie, waarbij hij als enige klimmer telkens van de eerste poging de zone weet te behalen.
Niet slecht voor deze 17-jarige Vlaamse klimmer.

Chloé Caulier Boulder World Games

Chloé Caulier eindigde met een mooie 8e plaats in de discipline boulder. En kon, ter verrassing, ook in de discipline lead deelnemen. Daar neemt ze opnieuw de 8e plaats in de kwalificaties en later ook in de finale.

Resultaten voor klimmen: https://twg2022.com/results/
Alle resultaten van Team België: https://teambelgium.be/fr/

 

Volgende wedstrijden:

22-23 juli: IFSC - Wereldbeker klimmen (L) - Briançon (FRA) 2022
3-6 augustus: IFSC Europe - Continental Youth Championship (B) - Graz (AUT) 2022