IFSC European Championships: laatste kwalificatiekans voor Olymische Spelen

Chloe Caulier

De eerste kwalificatierondes van de Europese Kampioenschappen Sportklimmen in Moskou zijn achter de rug… dat betekent dat de finales er aan komen! Op de agenda staat vandaag het deeldiscipline Boulder, waarvan de finales starten om 14u45 (Women) en 16u30 (Men). 

Nicolas Collin, Simon Lorenzi en Chloé Caulier zorgden deze voormiddag al voor een spektakel met hun waanzinnige moves. Moest je deze halve finale gemist hebben kan je ze hier herbekijken. Uit deze halve finale gaan enkel de 6 beste atleten door naar de finale van vanavond. Om 14u45 starten de dames, waaronder ook Chloé Caulier die eerder vandaag de tweede plaats haalde in de halve finale. Ook Nicolas Collin zullen we vanavond nog terugzien in de finale van de heren. Hij haalde eerder vandaag de 4e plaats in de ranking.

Beide klimmers maken steeds een grotere kans op een ticket voor de Olympische Spelen van 2020. De finale zal dus spannend worden, kom vooral mee supporteren voor jouw favoriete atleten. Je kan de wedstrijd live volgen op de website van IFSC Climbing of uitgesteld kijken via het Youtube-kanaal Russia Climbing.

WEDSTRIJDVERLOOP                                                                
De wedstrijd gaat van start met een observatieronde waarbij alle atleten samen 2 minuten krijgen om een boulder te bestuderen (4 x 2 minuten). Iedere atleet krijgt vervolgens elk om beurt een ongelimiteerd aantal pogingen in de 4 verschillende boulders waarbij ze 4 minuten de tijd hebben om een top te bereiken. Degene met het meest aantal tops en zones in het minst aantal pogingen wint.

 

Ook in het deeldiscipline Speed scoren de Belgische atleten goed. Afgelopen weekend brak Nicolas Collin zelfs zijn persoonlijk snelheidsrecord. Ook het wereldrecord voor de vrouwen werd verbroken in het discipline Speed. De nieuwe snelste tijd van 6,964 seconden staat op naam van Iuliia Kaplina (Rusland), daarmee is ze 0,031 seconden sneller dan de vorige recordhouder Aries Susanti Rahayu (Indonesië). 

 

Op de planning:

Maandag 23 november 11.00            Boulder Semi-Finals
14.45            Women's Boulder Finals
16:30            Men's Boulder Finals
                     Following Award Ceremony

Dinsdag 24 november

 9.00             Lead Qualifications
Woensdag 25 november 9.00             Lead Semi-Finals 
17.00           Women's Lead Finals
18.00           Men's Lead Finals
                    Following Award Ceremony

Donderdag 26 november

Rustdag

Vrijdag  27 november

COMBINED

8.00            Speed Qualifications
9.30            Boulder Qualifications
16.00          Lead Qualifications

Zaterdag 28 november

COMBINED

13.50           Women's Speed Finals
14.30           Men's Speed Finals
15.30           Women's Boulder Finals
17.00           Men's Boulder Finals
19.00           Women's Lead Finals
Achteraf       Men's Lead Finals
                    Following Award Ceremony