Jarige Mikaël Mawem (FR) domineert de kwalificaties op de Olympische Spelen

resultaten mannen

De sportklimmers staan scherp op de Olympische Spelen. 40 atleten strijden er voor het eerste olympische goud in hun sport. Het is 'game on', en dat is er aan te zien. De topprestaties vliegen de deur uit in de combined kwalificaties speed, boulder en lead.

De aftrap werd gegeven door de heren op dinsdag 3 augustus, startend met de discipline speed. 
Bij speedklimmen zien we voornamelijk specialisten in hun vak uitblinken, zoals Bassa Mawem daar één van is.  Of beter gezegd nummer 1. Hij breekt zijn persoonlijk record en stormt in een sneltempo van 5,45 seconden de 15-meter hoge muur op. Bassa deelt het speedpodium met zijn broer Mikaël Mawem die trouwens jarig is. Met een tijd van 5,95 seconden haalt hij de derde plaats. De tweede plaats wordt opgevuld door Tomoa Narasaki die 0,01 seconden sneller is dan Mikaël. 

Wat Mikaël Mawem goed deed in speed, doet hij nog beter in boulder. Hij haalt de eerste plaats met drie tops en één zone in het vierde boulderprobleem. Tomoa Narasaki komt achter hem aan met één top minder. Hij neemt een knappe tweede in en stelt zich net als Mikaël veilig voor de finale. Bovendien zijn beide atleten de enige die het tweede boulderprobleem van de wedstrijd weten te toppen. Zelfs publieksfavoriet Adam Ondra slaagde daar niet in. Hij behaalt alsnog de derde plaats in boulder met twee tops en één zone in boulder 3.

In de leadfinale laat Jakob Schubert van zich horen. Hij komt bijzonder hoog op de leadmuur na matige resultaten te scoren in boulder en speed. Hij klimt bijna tot de laatste greep, maar na greep 42 is het welletjes geweest. Schubert neemt daarmee de eerste plaats. Dezelfde greep wist ook de 17-jarige Colin Duffy te bereiken. Duffy toont wat een allround talent hij bezit en neemt de tweede plaats.
De Spaanse Alberto Gines Lopez toont zijn doorzettingsvermogen in de leadfinale en haalt de derde plaats. Daarmee presteren ze alle drie nét beter dan publieksfavoriet Adam Ondra, die duidelijk niet tevreden is van zijn prestatie.

En dan loopt het mis

Tijdens de leadfinale loopt Bassa Mawem een zeer ongelukkige blessure op. Er wordt gevreesd voor een ernstige scheur aan de bicepspees. Dit betekent het einde voor Bassa’s olympisch avontuur. De 36-jarige Fransman eindigt alvast op de achtste plaats in de finale. Slechts zeven mannelijke atleten zullen deelnemen aan de finale op donderdag 5 augustus

Bekijk de volledige lijst met resultaten op de website van IFSC.

 

De finalisten

1.    Mikaël Mawem (Frankrijk)

Speed 3e, boulder 1e, lead 11e = 33 punten
Een onverwachte eerste plaats voor de jarige Mikaël Mawem. Hij verbluft op alle onderdelen van de wedstrijd. Na een sterke 3e plaats in speed verplettert hij de competitie in boulder. Daarmee is hij al zeker van een plaats in de finale. Maar Mikaël laat het daar niet bij. Ook in lead weet hij zich hoog te plaatsen op de ranglijst. Met een elfde plaats toont hij hoe een sterke allround-klimmer eruit ziet. 

 

2.    Tomoa Narasaki (Japan)

Speed 2e, boulder 2e, lead 14e = 56 punten
Zoals verwacht haalt Tomoa een knap resultaat in speed. De dyno vlak na de start draagt dan ook zijn naam, gezien hij die beta wist te verbeteren. Met een ‘Tomoa Skip’ belandt hij op de tweede plaats. Een plaats waar hij het naar zijn zin heeft, zo blijkt. Ook in boulder eindigt hij tweedes. Daar lost hij samen met Mikaël Mawem als enige de tweede boulder op. Tegen dat de lead eraan komt heeft Tomoa’s lichaam er stilaan genoeg van. Of misschien doet Narasaki het rustig aan, wetende dat zijn vorige scores hem al voldoende hoog plaatsen voor een finaleplaats. Hij haalt een sterke 14e plaats in lead.

 

3.    Colin Duffy (Verenigde Staten)

Speed 6e, boulder 5e, lead 2e = 60 punten
Eentje die we niet zagen aankomen is Colin Duffy. Met een vijfde plaats in de boulderkwalificaties topt hij nagenoeg de leadroute en behaalt hij de tweede plaats. Ook in speed weet de 17-jarige klimmer toptijden neer te zetten.

 

4.    Jakob Schubert (Oostenrijk)

Speed 12e, boulder 7e, lead 1e = 84 punten
Met zwakkere prestaties in de eerste twee onderdelen had Jakob Schubert heel wat goed te maken in de leadkwalificatie. Gelukkig weet hij door te breken en haalt hij de eerste plaats in lead.

 

5.    Adam Ondra (Tsjechië)

Speed 18, boulder 3e, lead 4e = 216 punten
We weten niet wat hier gebeurd is. Het puntenaantal van de topfavoriet ligt beduidend lager dan in de Top 4.  Ligt het aan de temperatuur van 32° in Tokyo? Of had Ondra een mindere dag? Misschien spaart Adam zijn krachten voor de finale? Wat er ook aan de hand was, Adam Ondra moest er zelf even van schrikken. Zijn prestaties stemmen hem duidelijk niet tevreden. Gelukkig is er nog de herkansing in de finale.

 

6.    Alberto Gines Lopez (Spanje)

Speed 7e, boulder 14e, lead 3e = 294 punten
18 jaar oud is deze finalist, opnieuw een onverwachte plaatsing. Zijn prestaties in speed en boulder zijn niet merkwaardig maar houden hem wel in de running. Met een fantastische klim in de lead weet hij zo een finaleplaats te strikken. Hij brengt het de volledige 2 grepen verder dan topfavoriet Adam Ondra. Merkwaardig sterk!

 

7.    Bassa Mawem (Frankrijk)

Speed 1e, boulder 18e, lead 20e = 360 punten
Voor Bassa is het intussen zeker dat hij niet zal deelnemen aan de finale. Bassa doorloopt een prachtige speedwedstrijd en breekt er zijn persoonlijk record. Deze eerste plaats zet hem in een zeer sterke positie. In boulder presteert hij minder maar staat hij toch zijn mannetje. In lead loopt het echter mis. Na de 7e greep volgt een krachtige beweging die zijn bicepspees vermoedelijk doet scheuren. Hij valt en beëindigt zijn olympisch avontuur. De achtste plaats in de finale staat alvast op zijn naam. 

 

8.    Nathaniel Coleman (Verenigde Staten)

Speed 10e, boulder 11e, lead 5e = 550 punten
Nathaniel eindigt in de leadwedstrijd vlak na Adam Ondra en schopt het daarmee tot in de finales. Zijn resultaten in speed en boulder waren matig, wat zijn puntenaantal nét voldoende laag maakt. 

 

Alexander Megos (GER) haalt de negende plaats met 684 punten. Na een zwakke 19e plaats in speed, welke hij niet kan goedmaken met een zesde plaats in boulder en lead. Meer succes in 2024 op de Olympische Spelen in Parijs!