Lukas Franckaert gaat naar Jeugd Olympische Spelen in Buenos Aires

Foto: Michaël Timmermans

Van 6 tot 18 oktober vindt de derde editie plaats van de Jeugd Olympische Spelen (JOS) in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires. Sportklimmen maakt er haar olympisch debuut, samen met enkele andere nieuwe sporten zoals breakdance, karate en freestyle BMX. Lukas Franckaert is de enige Belgische klimmer die zich wist te selecteren. 

De Jeugd Olympische Spelen zijn de Olympische Spelen voor toptalenten tussen 15 en 18 jaar oud. Er nemen zo’n 3600 atleten deel uit 206 landen aan 32 olympische sporten. Sportklimmen maakt er voor het eerst deel uit van het Olympisch programma en slechts 20 atleten kunnen deelnemen aan de wedstrijd. De 18-jarige Lukas Franckaert is de enige Belgische klimmer die zich selecteerde. Zijn 23ste plaats op het WK jeugd in 2017 was voldoende om zich als 20ste atleet te plaatsen.

De JOS zullen de eerste grote test voor het Olympisch sportklimmen zijn. Het belooft dan ook een bijzonder leerrijke ervaring te worden. Het is de eerste keer dat we het Olympische wedstrijdformat aan het werk zullen zien. Op de spelen zullen de atleten dan ook deelnemen aan een gloednieuwe wedstrijdformule, de zogeheten 'combined', een combinatie van speed, boulder en lead. De atleet die de beste prestaties neerzet in de drie disciplines, gaat naar huis met de Olympische medaille. 

Programma

  • Maandag 8 oktober: kwalificaties combined heren 
  • Woensdag 10 oktober: finale combined heren

Foto: Michaël Timmermans