Maatregelen tegen het geweld in Oekraïne

oekraïne

De Olympische Spelen brengen atleten van over de hele wereld samen - vanuit verschillende landen die al dan niet met elkaar in conflict zijn. peeaceDaarom werd tussen 193 VN-landen de ‘Olympic Truce’, een akkoord om de vrede te bewaren ten minste zeven dagen voor de start van de Olympische Spelen tot zeven dagen na de Paralympische Spelen. De aanval van Rusland overtreedt dit akkoord, met een oproep tot reactie vanuit het IOC als gevolg.

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) roept zo alle internationale sportfederaties op om de sportevenementen in Rusland of Wit-Rusland te verplaatsen of te annuleren én om de deelnames van alle Russische en Belarussische deelnemers te weigeren voor internationale sportwedstrijden.

Deze oproep heeft een direct effect in de klim-en bergsportwereld. Zowel de UIAA, IFSC als ISMF reageren met strenge acties.

Bergsport

De officials en atleten van de Russian Mountaineering Federation (RMF) worden geweigerd op alle activiteiten en evenementen van de UIAA (Union Internationale des Associations des Alpinistes). Daarbij horen onder meer alle UIAA ijsklimwedstrijden, de Algemene Vergadering, de UIAA Mountain Protection Award en de jeugd- en trainingskampen.

Ook de twee aankomende UIAA Ice Climbing World Cups in Rusland worden geannuleerd, terwijl deze oorspronkelijk de UIAA Ice Climbing World Tour 2021-2022 hoorden af te sluiten.

Hiermee bekrachtigt de UIAA de vele steunbetuigingen en aanbevelingen vanuit de verschillende federaties aangesloten bij de UIAA, als een verenigde oproep tot vrede. Alle details vind je terug in dit persbericht.

Sportklimmen

Dat de klimsport behoorlijk leeft in Rusland, kan je merken aan de verschillende grote internationale wedstrijden die er jaarlijks georganiseerd worden. IFSC (International Federation of Sport Climbing) last deze wedstrijden nu af, als reactie op het Russische geweld.
Uit de agenda wordt geschrapt:

• de World Cup Boulder en Speed in Moskou van 1 tot 3 april,
  • de European Cup Lead en Speed in Tyumen op 4 en 5 juni
  • en de European Youth Cup Lead, Speed en Boulder van 12 tot 16 oktober in Kaliningrad.

IFSC besloot ook de Youth World Championships van 2023 op te schorten en gaat op zoek naar een alternatieve locatie voor deze wedstrijden.
Verder worden alle Russische en Belarussiche atleten én officials uitgesloten van alle IFSC wedstrijden in 2022.
Ook bekijkt IFSC reeks aanvullende maatregelen, waarover beslist zal worden op de Algemene Vergadering in Salt Lake City (USA) op 18 en 19 maart. De maatregelen die daarbij op tafel liggen zijn:

• Het laten vallen van de jaarlijkse bijdrage van de Ukrainian Mountaineering and Climbing Federation (UMF) en hun registratiekosten voor 2022 voor alle IFSC evenementen
  • Het opzetten van een ondersteuningsprogramma voor de Oekraïense klimgemeenschap.

Of deze maatregelen ondernomen worden, blijft onderhevig aan de verdere ontwikkeling van de situatie. IFSC kondigde deze beslissingen aan via een persbericht op 2 maart.

Skimountaineers

Ook de ISMF (International Ski Mountaineering Federation) geeft gevolg aan de oproep van het IOC en schrapt alle sportevenementen die in Rusland gepland staan voor het seizoen van 2021-2022. Bovendien zal ISMF erop toezien dat er geen Russische of Belarussiche vlaggen of volkslieden te zien of te horen zijn tijdens de komende internationale wedstrijden.

oekraïne berg