Max Drion blikt terug op de zomer

Max Drion © Etienne Bornet

Over trailrunwedstrijden, een nieuwe trainer en uitkijken naar het SkiMo-seizoen

AUGUSTUS

In eerder berichten van Maximilien Drion kon je lezen over zijn overwinning in de Aigle-Leysin race, daterende van begin augustus. “Sinds die overwinning zweef ik de hele maand augustus op een wolk. 4 races, 4 overwinningen! Dat was de balans een paar weken later.”

Aigle Leysin - Foto © 360dsm
Aigle Leysin - Foto © 360dsm

Na de Aigle-Leysin, vervolgde Max zijn wedstrijdseizoen met de Trail de la Pierre A Voir (21km), de Matterhorn Ultraks (19km) en de Besso Trail (17 km). “Ik was erg blij met het niveau dat ik week na week kon halen. Voor elke race stelde ik een strategie vast op basis van het profiel van het parcours, de sterke en zwakke punten van mijn concurrenten en mijn gevoelens tijdens de trainingen voor de race. Hierdoor heb ik mijn races tot in de puntjes weten te managen.

Ook merkte ik tijdens de races dat ik een heel complete loper was geworden, wat erg belangrijk voor me is. In de afgelopen maanden zorgde de afwisseling van traingingen ervoor dat ik me comfortabel voelde op alle terreinen en onder alle weersomstandigheden.”

Maximilien Ultraks Matterhorn 2020 - Foto © 360dsm
Maximilien Ultraks Matterhorn 2020 - Foto © 360dsm
Maximilien Ultraks Matterhorn 2020 - Foto © 360dsm
Maximilien Ultraks Matterhorn 2020 - Foto © 360dsm

 

SEPTEMBER

Hard gewerkt dus in augustus, tijd om wat uit te rusten. “Ik was van plan een paar dagen vrij te nemen om bij te komen van al mijn inspanningen en al mijn emoties. Het doel van begin september was om goed te herstellen om uitgerust en vastberaden op 18 september op de startlijn van Sierre-Zinal aan te komen. 

De organisatie had in het grootste geheim een aantal van de beste lopers verzameld, waaronder de ster van de discipline: Kilian Jornet. “Het was een grote eer voor mij om aan de start van deze legendarische race te staan naast zulke kampioenen. Helaas merkte ik al snel dat ik ver verwijderd was van de standaard die ik mezelf oplegde in augustus.

Sierre-Zinal - Foto © 360dsm
Sierre-Zinal - Foto © 360dsm

Ik had het gevoel dat ik op sommige dagen tijdens de training sneller liep dan in de race die dag. 

Mijn slechte gevoelens en de klap die mijn moraal kreeg, deed me besluiten om halverwege de race te stoppen. De race verlaten, was op zijn beurt een grote bron van teleurstelling en frustratie omdat Sierre-Zinal als race veel voor mij betekent. Vanuit mijn kamer heb ik een prachtig uitzicht over meer dan de helft van het parcours. Dit is zonder twijfel de belangrijkste bergrace van Zwitserland.”

“Na dit slechte avontuur besloot ik een pauze te nemen. Zonder sport, om volledig te herstellen, zowel mentaal als fysiek. Tijdens deze twee weken heb ik enerzijds geprofiteerd om zoveel mogelijk te studeren voor de Master in Management waaraan ik net begon. Anderzijds heb ik geprobeerd de oorzaak van deze pijnlijke mislukking zoveel mogelijk te analyseren.”

Max Drion et Pascal Egli - Lever du soleil Foto Etienne Bornet
Max Drion en Pascal Egli - Foto © Etienne Bornet

 

OKTOBER

“Mijn analyse kwam tot de volgende conclusie: de manier waarop ik de dingen doe moet anders. Hoogtijd om een coach te bellen. Zoals u wellicht weet, beheer ik sinds 2015 zelf mijn trainingsplanning. Ik hield van de vrijheid en alle kennis die het mij opleverde. Maar nu heb ik nood aan iemand die van buitenaf kan kijken hoe ik sport, die mij kan adviseren en zijn ervaring met mij kan delen.”

Om deze zeer belangrijke rol te vervullen, deed Max beroep op Yannick Ecœur. Hij is een zeer ervaren atleet die de Patrouille des Glaciers won in 2010, om nog maar van de talloze andere wereldbekerpodia en overwinningen te zwijgen. “Wat mij ook interesseert in zijn profiel is dat hij veel coachingstrainingen heeft gevolgd. Ik ben er dus van overtuigd dat dit de perfecte persoon is om mij te helpen evolueren in het sportleven.”

Een week na het hervatten van de training, was ik nog niet in uitstekende vorm, toch besloot ik deel te nemen aan de Ascension du Christ-Roi (6,2 km / 620 m verticale hoogte). Tot mijn verbazing won ik die 10e oktober met een tijd van 32’51, slechts 9 seconden verwijderd van het parcoursrecord!

Dit resultaat maakte me enorm blij, zeker na de moeilijke periode die ik net had meegemaakt. Ik ben weer op het goede spoor!
Oktober markeert meestal de terugkeer van de sneeuw. En als er sneeuw is, zijn de ski’s niet ver weg! Vandaag op 23 oktober vertrek ik naar Bormio in Italië. Van 23 tot 25 oktober werd ik door Crazy Idea (mijn sponsor voor kleding) uitgenodigd om te gaan skiën op de Stelvio-gletsjer in het gezelschap van alle andere atleten die door het merk worden gesponsord. Ik kijk er naar uit om de sneeuw aan te raken met mijn ski’s onder mijn voeten!”

Vercorin - Foto © Maxime Schmid
Vercorin - Foto © Maxime Schmid
Vercoring © Maxime Schmid
SkiMo Vercoring - Foto © Maxime Schmid

 

- Tekst: Maximilien Drion / Vertaling: Annelore Orije - Foto's © Etienne Bornet / © 360dsm / © Maxime Schmid