Maximilien Drion wint Pierra Menta in de Franse Alpen

Foto: Maximilien Drion (ISMF)

De Belg Maximilien Drion zet opnieuw een straffe prestatie neer in het internationale wedstrijdseizoen ski-mountaineering. Samen met zijn Duitse skipartner Stefan Knopf wint hij de prestigieuze wedstrijd Pierra Menta in de categorie junioren.  

“De Pierra Menta is één van de meest prestigieuze en moeilijke wedstrijden in de wereld van het ski-mountaineering”, legt Maximilien Drion uit. “Gedurende vier dagen leg je in teams van twee een technisch parcours af met meer dan 10 000 positieve en negatieve hoogtemeters. In de categorie junioren is de wedstrijd beperkt tot een race van twee dagen met een hoogteverschil van ongeveer 3000 meter.” De Pierra Menta vond dit jaar van 8 tot 11 maart plaats in het Franse Arêches-Beaufort.

Maximilien Drion vormt een team met de Duitse toerskiër Stefan Knopf. De Pierra Menta brengt de beste toerskiërs ter wereld bij elkaar en de concurrentie is bijzonder groot dit jaar. “Tijdens de eerste wedstrijddag staan er 1650 hoogtemeters en twee beklimmingen op het programma. Stefan en ik vinden al snel het juiste ritme en liggen meteen op kop. We steken op dag één als eerste de eindmeet over met een tijd van 1 uur 39 min, een voorsprong van 1 min 22 sec op het tweede team, en 4 min 45 sec sneller dan het derde team.”

“De tweede wedstrijddag bestaat uit drie beklimmingen, goed voor 1500 hoogtemeter in totaal. Als eerste in de race werken we de eerste beklimming af met amper enkele seconden voorsprong op de andere teams. Het team dat gisteren tweede eindigde, breekt onderweg een ski en verliest veel tijd.”

“Tijdens de tweede beklimming moet ik gas terugnemen. Ik krijg het warm en heb geen energie meer. Een Zwitsers team haalt ons in, maar deze ploeg heeft een achterstand van meer dan vijf minuten op ons… Kortom, de overwinning ligt binnen handbereik!”

Tijdens de derde en laatste beklimming geeft Maximilien het beste van zichzelf. Na een vlotte afdaling skiën Maxilien en Stefan met opgeheven armen de eindmaat over. Dankzij hun voorsprong na de eerste wedstrijddag, gaan Maximilien Drion en Stefan Knopf aan de haal met de overwinning! “Het was geen eenvoudige overwinning, maar dankzij de goede band tussen Stefan en ik is het ons gelukt!”

Foto Maximilien Drion en Stefan Knopf

 

 

 

 

 

 

 

 

Bekijk hier de volledige wedstrijdresultaten.