NIEUW: ROTSMASSIEF BURNOT IN PROFONDEVILLE (VANAF 30 MEI)

burnot

In de bossen van Profondeville schuilt een tot nu toe onbekend klimpareltje. Het nieuwe KBF-massief Burnot, ook gekend als Rocher des Béguines, zal op 29 mei officieel openen in een klein gezelschap. Toegegeven, we hadden liever meer toeters en bellen ingezet voor de opening van dit massief, maar dat halen we beslist in bij een volgende nieuwkomer. KBF dankt de rotswerkers van het Belgian Rebolting Team voor hun onfnuikbare inzet en enthousiasme om deze opening mogelijk te maken. 

topo burnotBurnot is een wand van 24 meter hoog, telt zo’n 22 routes, en varieert in niveau van 4+ tot 7A met overwegend routes in de 5e en 6e-graad. Je leest er alles over in de nieuwe topo, verkrijgbaar in de KBF-webshop of in je favoriete bergsportwinkel!

De gemeente Profondeville staat bekend om haar talrijke uitzichtpunten over de Maasvallei, die op haar beurt gekenmerkt wordt door haar talrijke rotspartijen. Tot dusver was geen van deze rotsen op het grondgebied van de gemeente omgetoverd tot klimlocatie. Iets waar nu verandering in komt. In de landelijke omgeving aan het einde van de rue des Béguines in Burnot, wordt de gelijknamige site officieel ingehuldigd in aanwezigheid van een vertegenwoordiging van de gemeente en de Belgische bergsportfederaties, waaronder de Vlaamse Klim- en Bergsportfederatie (KBF), de beheerder van de site. 

Vanaf 30 mei kan je er als eerste het nieuwe massief komen testen, na de officiële opening op 29 mei.

Voor de opening van dit rotsmassief kwam aanzienlijk wat voorbereidend werk kijken: het team vrijwilligers van KBF moest zo aan de voet van de rotswand een zone van 3m2 vrijmaken, de klimop van de rots verwijderen en de wanden nauwgezet doorkammen om de onstabiele delen neer te halen. Eens dit werk achter de rug was, werden de klimroutes getest en de zekeringspunten in de rots geïnstalleerd. 

Het resultaat is meer dan een opmerkelijk landschapseffect alleen. De rotswand herbergt schitterende klimroutes met een hoogte tussen 15 en 25 meter en leent zich voornamelijk tot relatief ervaren klimmers, al zal een beginnende klimmer hier ook de nodige uitdaging vinden. 

De site zal – om verzekeringsredenen- toegankelijk zijn voor leden van de KBF, haar Waalse zusterfederatie de Club Alpin Belge en andere leden van erkende buitenlandse federaties.
Klimmers dienen te parkeren op de Chaussée de Dinant en te voet de site te betreden om zo de rust van de rue des Béguines te bewaren.

Kaart Burnot Parkeren

Tegelijkertijd zijn er onderhandelingen gaande tussen de KBF, de gemeente en de DNF over een potentiële klimsite in de oude carrière van Batys, slechts een honderdtal meter verwijderd van Burnot. Het interessante profiel van deze rotswand maakt ze uitermate geschikt voor beginnende klimmers en tal van andere avontuurlijke activiteiten. 
Een mooie uitbreiding voor de gemeente Profondeville, de klimgemeente van de toekomst.