Nog veel sneeuw op de bergwandelpaden in de Alpen!

Sneeuw

Vertrek je komende weken of begin van de zomer naar de bergen? Houd dan extra rekening dat er boven de 2000m nog behoorlijk wat sneeuw zal liggen! Het slechte weer van de voorbije maanden zorgde er zelfs voor dat de laag extra werd aangedikt en dat er veel langer voorjaarscondities gelden op vele plaatsen. Dat betekent moeilijkere passages op wandelroutes, uitglijdgevaar, veel smeltwater en soms ook een aanzienlijk lawinerisico. 

Waar kan je nog sneeuw verwachten?

Sneeuw vind je daar waar de zon het minst impact heeft:

 • Op grotere hoogte (typisch boven de 2000m)
 • Noordflanken
 • Schaduwrijke couloirs
 • Vlakkere cols

Informeer je goed!

Sneeuwkaart Tirol


Sneeuwvelden kan je vrij veilig oversteken mits:

 1. De sneeuw zacht genoeg is om treden te maken. Opgelet! Is de sneeuw te zacht, dan kan er sprake zijn van lawinegevaar bij grote aaneengesloten sneeuwvelden. Momenteel is dat nog in veel gebieden het geval. Zonder kennis van lawinegevaar en het juiste materiaal ga je dan best niet op stap zonder professionele gids.
 2. De helling niet te steil is. Via Alpenvereinaktiv of Fatmap worden steile hellingen ingekleurd met geel/oranje/rood. Zie hieronder een voorbeeld van een wandelroute in het Lechtal die eind juni 2021 werd gevolgd. De wandelroute die de steile flank traverseert, was nog volledig ingesneeuwd en de passage was erg luchtig en niet zonder uitglijrisico. 
 3. Je ver genoeg van een riviertje of rotsblokken loopt, want anders dreig je door de sneeuw te zakken.
 4. Zijn de omstandigheden te ongunstig, pas je planning aan en kies voor een lagere tocht. Je kan ook een professionele berggids aanspreken als je toch op weg wilt gaan, of ervaring opdoen op een stage begeleid door een gediplomeerde bergwandelgids van de KBF en haar clubs. Er zijn nog enkele plaatsen vrij op onze stages (filter op 'bergwandelen').
Hellingsgraad
Op het kaartje zie je dat de wandelroute door een flank loopt dat tot ter hoogte van het wandelpad tot 40° steil wordt.
Sneeuwflank
Zo ziet het er in werkelijkheid uit als er nog veel sneeuw ligt. 


Hoe steek je een sneeuwveld over?

 • Bergschoenen met een stijve zool zijn het best geschikt. Ben je met lichte bergschoenen of trailschoenen op stap, neem dan zeker sneeuwspikes mee voor extra grip.
 • Gebruik wandelstokken voor je stabiliteit.
 • Blijf mooi rechtop wandelen.
 • Trap gecontroleerd stappen in de sneeuw of gebruik het spoor die er al ligt.
 • Doe handschoenen en lange mouwen aan.
 • Glij je toch uit: rol meteen op je buik en strek je handen en benen licht gespreid uit die als 4 ankers je tot stilstand zullen brengen.

Al deze tips kan je in onderstaand filmpje bekijken.