Op expeditie in de Himalaya? Dit is je kans!

ama dablam

Expeditie AMA DABLAM - 6.814m

Ama Dablam wordt wel eens de "Matterhorn" van de Himalaya genoemd. Als je van een uitdagende en mooie route houdt met de nodige variatie in rots, sneeuw/ijs en dit alles wil ervaren op hoogte, dan is Ama Dablam een waardige uitdaging om te leren klimmen in het hooggebergte. 

​Zij (haar naam staat voor moeders halsketting) staat gekend als een berg waar de ijskoude wind en dito hoogte zich serieus laat voelen. Technisch staat de South West Ridge route gequoteerd als een AD+ route maar er zijn overal vaste touwen aangebracht waardoor je kan kiezen hoe je wenst te klimmen, met of zonder. 

OBJECTIEF

Sofie Lenaerts en Stef Maginelle zijn twee ervaren bergsporters met heel wat straffe beklimmingen op hun palmares. Hun ervaring leert dat grenzen verlegd kunnen worden door uit je comfortzone te klimmen. Dat blijven ze doen, en nu willen zij ook anderen motiveren om hetzelfde te doen.

Daarom bieden ze met deze expeditie de kans om samen met hen een uitdaging aan te gaan. Het opzet is dat ieder vrij is te klimmen hoe hij/zij dat wenst maar terzelfdertijd ook elkaar ondersteund om er samen een fantastische ervaring van te maken.

ORGANISATIE

De Nepalese organisatie zorgt voor de permit/transport/accommodatie en alle faciliteiten in het basiskamp. Alles daar boven is eigen verantwoordelijkheid met eigen middelen… "Free as a bird on the mountain." 

Aanvang 11 november 2022 - einde 2 december 2022 

 

AANLOOP

De normale trekking is vijf dagen maar wij reduceren deze tot 3 dagen. Dit geeft meer ruimte en tijd om de berg te beklimmen. Pre-acclimatisatie is dus een groot pluspunt.

 

10 nov: Exit België 
11 nov: aankomst Nepal - Kathmandu 1440m
12 nov: Kathmandu > vlucht >  Lukla 2840m > Namche 3440m : +600hm
13 nov: Namche 3440m > Pangboche 3930 m: +490hm
14 nov: Pangboche 3930 > BC 4550m : +620hm
15 nov: BC rustdag

16nov – 28 nov : 13 klimdagen

29 nov: BC-Namche

30 nov: Namche-Lukla

1 dec : Kathmandu

2 dec : exit Nepal 

 

INFO AVOND

​We voorzien op 16 aug een infoavond om 19u in de Klim- en Bergsportfederatie vzw, Statiestraat 64, 2070 Zwijndrecht (Antwerpen)  waar we meer uitleg zullen geven over de expeditie en waar je met al je vragen terecht kan.  

Gelieve uw aanwezigheid te door te geven via dit formulier.

 

Meer info / prijs kan aangevraagd worden via mail : sofie.lenaerts@telenet.be

De infoavond kan ook live gevolgd worden via deze link.

 

Voor diegene die nu al wat meer info willen, kan je uiteraard ook telefonisch contact opnemen 0472890590.  

Inschrijven/betalen voor de expeditie kan tot 20 dagen voor vertrek.  Vliegtuigtickets zijn zelf te regelen.

​​

VOORBEREIDING

Voor de ingeschreven expeditieleden richten we enkele bijeenkomsten in met tips over trainingen, hoogte, praktische regelingen, materiaal en in de praktijk van Fisiotics kan er ook aan hoogtetraining gedaan worden. 

​​

DEELNAME

Deze expeditie is voor mensen die voldoende ervaring hebben in rots/ijsklimmen om deze beklimming autonoom te kunnen aan te vangen en geen nood hebben aan persoonlijke ondersteuning ( zonder gids/sherpa ). 

Voor deze beklimming dien je te beschikken over het nodig materiaal ( klimmateriaal – hooggebergte schoenen/kledij – tent – brander – vriesdroogmaaltijden – slaapmateriaal ) maar als we met meerdere mensen zijn kunnen we samenwerken om materiaal te delen. 

​Voor Nepal heb je een covid vaccin card nodig of een PCR test. 

Uiteraard doen we deze expeditie op een eco-friendly manier waarbij we afval minimaliseren en niets achterlaten op de berg ( ook geen human waste ). 

​Deze expeditie is in samenwerking met KBF Klim- en Bergsportfederatie & De Berghut

Bergbeklimmen

​Zin in een expeditie naar één van de mooiste bergen van de Kumbu regio? Klaar om autonoom maar toch op een relatief veilge manier, in een korte tijd en met gelijkgezinden er op uit te trekken? Dan ben je alvast van harte welkom op de info avond!

DE BEKLIMMING 

Technisch staat de South West Ridge route gequoteerd als een AD+ route maar er zijn overal vaste touwen aangebracht waardoor je kan kiezen hoe je wenst te klimmen, met of zonder. 

Er zijn in principe 3 hoogtekampen mogelijk maar door zijn populariteit is Kamp2 overcrowed en heerst er een gevecht om de tentplaatsen. Kamp 3 ligt onder de grote “Dablam” serac en is een kamplaats met een behoorlijk risico. 

 

Kampen 

Base Camp (4600m) – via Advanced Base Camp – Camp 1 (5700m) : tijd : 5 à 6 u. 

Camp 1 (5700 m) – Camp 2 (6000 m) : tijd : 3 à 4 u.
Camp 2 (6000m) – Camp 3 (6300 m) : tijd : 3 à 4 u.
Camp 3 (6300) naar de Top (6814 m): tijd 3 à 4 u 

Dit is geen stage of opleiding vanuit de Klim-en Bergsportfederatie of één van onze clubs. Met deze expeditie willen we ervaren bergbeklimmers de kans geven om een gevorderde uitdaging aan te gaan, waar ze anders moeilijk de kans krijgen om met een expeditie-team naar de Himalaya te trekken.