OPROEP: FEDERATIE-API GEZOCHT M/V/X

ICES LOGO

De Klim- en Bergsportfederatie zet het thema (seksueel) grensoverschrijdend gedrag en integriteit in de sport hoog op de agenda. Daarom voorzien we ter ondersteuning van onze clubs een federatie API, ofwel een Aanspreekpersoon Integriteit. Annelies Van den Berge neemt deze rol vol enthousiasme op zich, en zoekt nog een collega als klankbord en back-up. Ben jij de M/V/X die we zoeken?

WAT DOET EEN FEDERATIE-API?

Als federatie-API ondersteun je de club-API’s (Aanspreekpersonen Integriteit van onze clubs) wanneer zij meldingen krijgen van situaties van grensoverschrijdend gedrag zoals psychisch, fysiek, seksueel grensoverschrijdend gedrag, pesten, verwaarlozing of ander ongewenst gedrag. Je bent daarnaast ook het aanspreekpunt voor atleten, ouders en medewerkers van onze topsportwerking. 

Ook sporters, trainers, ouders, bestuurders of vrijwilligers verbonden aan één van onze aangesloten clubs kunnen rechtstreeks contact met jou opnemen als ze een vraag of een bezorgdheid hebben over een situatie van mogelijks grensoverschrijdend gedrag binnen onze sport. 

Als federatie-API luister je naar een vraag of verhaal, behandel je meldingen in alle discretie en verleen je advies bij de mogelijke vervolgstappen of doorverwijzing. Je handelt volledig onafhankelijk van de federatie. De stappen die je mogelijk onderneemt, bespreek je met de verzoeker die je aangesproeken heeft en met je collega federatie-API Annelies Van den Berge.

Lees hier meer over het stappenplan dat je volgt bij het behandelen van een melding.

HOE WORD JE EEN FEDERATIE-API?

De opleiding tot federatie-API start bij het volgen van een online opleiding ‘Sporten met grenzen’. Daarna kan je overgaan tot de opleiding tot club-API. Beide zijn te volgen bij de organisatie ICES. Beide opleidingen worden terugbetaald door de federatie, dien hiervoor vooraf een aanvraag in bij KBF via debbie@kbfvzw.be

Als club-API kan je je kandidatuur stellen als federatie-API binnen de Klim- en Bergsportfederatie, welke besproken zal worden binnen het bestuur. Meld je kandidatuur via bruno@kbfvzw.be.

Eens je kandidatuur is goedgekeurd, kan je de opleiding van club-API tot federatie-API volgen. Deze tweedaagse opleiding is gratis. Inschrijven kan hiervoor eveneens via de website van ICES. 

Benieuwd wie je mogelijke collega federatie-API is? Je kan Annelies contacteren via annelies.vdb.vp@gmail.com of op het nummer 0491 34 50 17.