Sportklimmen op de Spelen in Tokio: het 'Combined' wedstrijdformat uitgelegd

olympische spelen

Degene die zich in de drie disciplines boulder, lead en speed het hoogst weet te plaatsen wint goud. Dat is geen evidente combinatie voor de meeste klimatleten. Een klimmer die expert is in lead en boulder beschikt over andere capaciteiten dan een speedklimmer en vice versa. De verschillen zijn onmiskenbaar en de atleten dienen de drie disciplines op één dag te doorlopen waardoor ze voortdurend moeten wisselen in aanpak. In alle 3 de disciplines goed scoren is dan ook een veeleisende taak die de spanning erin houdt! 

Het wedstrijdformat voor de Spelen in 2021 zorgde voor heel wat commotie, maar er is verandering op komst. In 2024 zullen de disciplines namelijk opgesplitst aan bod komen in de spelen te Parijs, een beslissing die het IOC op 25 juni 2019 maakte. In hun voorstel spreekt men van een afsplitsing van de discipline speed. In totaal zullen er zo 6 medailles uitgedeeld worden voor speed en 6 medailles voor lead & boulder. Samen goed voor 12 medailles waar 72 atleten voor mogen strijden (16 speed, 20 lead – mannen en vrouwen). Dit jaar zijn dat 40 atleten en 6 medailles.

Kijk je graag mee? We geven je een overzicht van waar de wedstrijden te zien zijn.

Deze video van IFSC helpt je het verschil tussen de disciplines beter begrijpen.

 

1. Boulder

Boulder is een explosieve, spectaculaire discipline waar je kracht, techniek en inzicht mee traint. Je beklimt verschillende structuren van 4 à 5 meter hoog en wordt niet beveiligd door een touw, maar door dikke valmatten onder de klimmuur. In tegenstelling tot lengteklimmen is dit een discipline die je alleen kan beoefenen. De boulders vragen veel kracht, flexibiliteit en coördinatie van de klimmers. Boulderroutes vragen ook veel inzicht en krijgen daardoor de toepasselijke naam "boulderproblemen". Wie het probleem in zo weinig mogelijk pogingen weet op te lossen wint.

In competitie krijgen de atleten een bepaalde tijd om pogingen te ondernemen. Ze mogen zelf kiezen hoeveel ze rusten tussen de pogingen door, maar moeten daarbij wel verstandig omspringen met de tijd. De route heeft een topgreep en een zonegreep halverwege de route. Bereik je tijdens je klim zo'n zone, maar lukt het niet om de top te behalen, dan krijg je alsnog een deel van de punten. Is er toch een ex aequo, dan wordt er naar het aantal pogingen gekeken.

Nicolas Collin Belgian Boulder Cup 2020 - Foto 1 © Michaël Timmermans
Nicolas Collin Belgian Boulder Cup 2020 - Foto © Michaël Timmermans

 

2. Lead 

Bij Lead (of voorklimmen) hangt er vooraf geen touw in de route. De klimmer start beneden aan de muur ingebonden aan het touw. Bij het klimmend vorderen wordt het touw door middel van klimsetjes aan verschillende punten in de muur bevestigd. De zekeraar houdt het touw relatief strak en geeft meer touw uit naarmate de klimmer vordert. Hierdoor kan de klimmer veilig naar boven gaan en wordt hij/zij gevangen in het touw bij een eventuele val.

De klimmers mogen de route op voorhand bestuderen gedurende 6 minuten vanop de grond en worden dan één voor één naar de muur geroepen. Vervolgens krijgen ze één kans om zo hoog mogelijk te klimmen op de route van 15 meter hoog. Klimmers mogen elkaars pogingen niet zien. De poging eindigt wanneer de klimmer valt of de route topt. Ook kan de jury de poging vroegtijdig beëindigen als ze daar een reden voor hebben.

Foto © Michaël Timmermans
Ties Vancraeynest European Youth Cup 2021 - Foto © Michaël Timmermans

 

3. Speed 

Een discipline die voor zich spreekt: snelheid is de boodschap. Je klimt een gestandaardiseerde route in een zo kort mogelijke tijd. Een verticale sprint als het ware. Deze routes zien er wereldwijd hetzelfde uit, wat het de atleten makkelijker maakt om zich aan elkaar te meten. Het niveau van deze route is ongeveer 6a+/6b op een 5° overhangende muur van 15 meter hoog. Het wereldrecord wordt bij de mannen gehouden door Veddriq Leonardo (INA) met een tijd van 5,208 seconden. Bij de vrouwen staat Luliia Kaplina (RUS) bovenaan de wereldranglijst met een tijd van 6,964 seconden.

Wist je dat Speedklimmen één van de kortst durende disciplines is op de héle Zomerspelen?

Nore Pellens European Youth Cup 2021 - Foto © Michaël Timmermans
Nore Pellens European Youth Cup 2021 - Foto © Michaël Timmermans

 

Het belooft een spannende competitie te worden. Benieuwd wat dat gaat geven! De livestream van de Spelen is te volgen op Sporza.be.

Het tijdschema kan je hier terugvinden.

Welke dames zijn het volgen waard tijdens de spelen? Dat lees je hier

Een overzicht van de grootste kanshebbers bij de heren vind je hier