Vrouwen om te volgen tijdens de Spelen in Tokio

Vrouwen atleten volgen

Janja Garnbret

Als er iemand de show gaat stelen op de Spelen dan is het wel Janja Garnbret. Hoewel de prijzenkast van de Sloveense topklimster al overbeladen vol moet staan, zal ze met plezier plaats maken voor Olympisch goud. Verschillende nieuwskanalen prijzen de 22-jarige als topfavoriet en daar hebben ze alle redenen voor. Sinds haar start als competitieklimster in 2013 wint ze het ene goud na het andere. In 2019 schreef ze zelfs geschiedenis toen ze als eerste àlle wereldkampioenschappen boulder van over een heel seizoen wist te winnen. Ook in de discipline lead is Janja een geduchte concurrente en rijft ze het goud binnen alsof het niets is.
Janja beschikt zowel over de ruwe kracht van een boulderaar als over de weerstand van een lengteklimmer. Zelfs in speedklimmen weet ze steeds beter en beter te presteren. Daarnaast is Janja een erg zelfzekere klimster, wat maakt dat we vaak gewaagde bewegingen van haar zien. Zoals dat gaat met risico’s nemen, kan dat een overwinning maken of kraken. Benieuwd wat het wordt. Op vrijdag 6 augustus hebben we een winnaar! 

 

Laura Rogora

Dat de Italianen goed scoren op sportvlak hebben we intussen al mogen ondervinden, en Laura Rogora is daar geen uitzondering in. Met haar 20 lentes is Laura een groot opkomend talent. Op 13 juli won ze de eerste plaats op de wereldbeker lead in Chamonix en topte ze als enige de finaleroute. 10 dagen eerder eindigde ze nét na Janja op de wereldbeker in Villars. Zowel Garnbret als Rogora haalden daar de top van de finaleroute, maar Janja klom sterker in de halve finales. Misschien een gek toeval, of een echte nek-aan-nekrace, want een jaar eerder waren de rollen omgekeerd. Laura won toen de wereldbeker in Briançon door een greep of 7 hoger te klimmen dan Janja in de halve finale.
Laura’s klimstijl is minder explosief dan die van Garnbret, wat voor een interessante wedstrijd kan zorgen. Bovendien was Laura de tweede én jongste vrouw ooit die 9b klom, iets wat enkel de Olympiër Julia Chanourdie haar wist na te doen.

 

Akiyo Noguchi

Akiyo speelt een thuiswedstrijd met deze Spelen en is een echte veteraan in de competitiewereld. Met haar 32 jaar is ze de oudste deelnemer in de competitie met maar liefst 16 jaar ervaring. 
In de eerste kwalificatiewedstrijd (WK Hachioji in augustus 2019) zat ze Janja al serieus op de hielen. Ze plaatste daar tweedes, maar achteraf bekeken lagen de scores gevaarlijk dicht bij elkaar. Akiyo staat gekend voor haar uitmuntende klimtechniek en mobiliteit. Vergeet zeker niet van haar klimprestaties te genieten want na de Spelen houdt Noguchi het voor bekeken wat de competities betreft. Een mooie afsluiter waar ze ongetwijfeld alles op alles zal zetten.

 

Shauna Coxsey

Dat brengt ons bij Shauna Coxsey: een Britse 28-jarige klimster die eveneens haar competitiecarrière in glans wil afsluiten tijdens de Olympische Spelen. Hoewel haar roots in boulderen liggen, weet Shauna ook in lead en speed goede scores te behalen.

 

Miho Nonaka

Ook de Japanse Miho maakt een goede kans op het goud. All-around scoort ze verbluffend goed in alle drie de disciplines. Bovendien is Nonaka’s vloeiende klimstijl is een streling voor het oog en reden genoeg om voor haar te supporteren. Net als Noguchi speelt ze een thuiswedstrijd, wat een serieus voordeel kan betekenen. De Japanse zomers met hoge temperaturen (rond de 30°C) en hoge luchtvochtigheid (rond de 70%) vormen namelijk geen ideale condities om te presteren, maar daar zal Nonaka niet van wakkerliggen.

 

De volledige lijst van deelnemende atleten kan je hier raadplegen.

Het belooft een spannende competitie te worden bij de dames. Benieuwd wat dat gaat geven! 
Kijk je graag mee? We geven je een overzicht van waar de wedstrijden te zien zijn.

Het tijdschema kan je hier terugvinden. 

Een overzicht van de kanshebbers bij de heren vind je hier.

Meer info over het 'Combined' wedstrijdformat vind je hier.