WK Youth Skyrunning in Gran Sasso: raceverslag

WK Youth Gran Sasso

Onze youngsters Raoul Raus en Jasper Van Haevermaet vertegenwoordigden België.

Ze deden dit op het WK Skyrunning Youth in de categorie U23. Zowel de vertical als de sky race stonden daarbij op het programma, met een dagje recup tussen. Place to be dit jaar was Gran Sasso NP in de Italiaanse Apennijnen, een onbekend maar prachtig berggebied in het hart van Italië.

Raoul Raus

Dit was mijn 3de Skyrunning WK voor jongeren en het was weer superleuk. Je zit er samen met alle andere landen in een paar hotels in een bergdorp, tussen prachtige bergen, de sfeer is er geweldig en je maakt er vrienden over de hele wereld. Dat maakt het gemakkelijk om het beste van jezelf te geven. Het parcours was ook spectaculair met een heel stuk over bergkammen en heel divers: technische passages tot een bergtop, technisch dalen, steil klimmen, maar ook vlakkere delen waar je lopers kwaliteiten belangrijk zijn. Die diversiteit vindt je ook terug bij de deelnemers, met de beste skimo atleten maar ook internationale 1500m lopers. 

Qua prestatie was de vertical niet goed. Ik vertrok te snel en maakte enkele strategische fouten waardoor ik 8st finishte. 

Raoul

De Skyrace verliep veel beter met een voorzichtigere start, ik kwam uiteindelijk pas als zesde boven op de laatste beklimming omdat ik me moest inhouden op het einde van de klim om geen krampen te krijgen. Waarschijnlijk omdat ik minder kon lopen tijdens mijn voorbereiding door een fasciitis en dat ik mijn Foam Roller was vergeten, hetgene me persoonlijk goed helpt om mijn spieren los te werken.

In de laatste afdaling haalde ik nog 3 atleten in en was dus derde en blij omdat ik alles deed wat ik kon om zo snel mogelijk te lopen. Spijtig van de krampen maar de 2 voor mij zie ik terug 30 oktober in Limone voor de finale van de Skyrunning wereldbeker ;).

Raoul

Jasper Van Haevermaet

Exact 3 weken na mijn eerste ultratrail tijdens de Eiger Ultratrail (54 km met 3100 D+) voelde ik me fris en in topconditie om op vrijdag het WK voor de jeugd aan te vatten. Vrijdagvoormiddag stond de Vertical gepland, een wedstrijd over 3,6 km met 1000 hoogtemeters. Ik voelde me zo goed dat ik véél te snel van start ben gegaan en bijgevolg direct volledig verzuurd aan de klim moest beginnen. Een beginnersfout die ik niet opnieuw zal maken …

Jasper

2 dagen later, op zondag, stond de skyrace geprogrammeerd. Een race over 23km met 2300 D+. Stevige ratio maar op voorhand wist ik dat dit te kort en intensief zou zijn voor mij. Deze keer wel beter ingedeeld en de startklim, die dezelfde was als de Vertical van vrijdag, zelfs 2’ rapper gelopen op ‘reserve’. Tot op het hoogste punt van het parcours zat ik ergens midden in het pak. Maar dan in de lange finale afdaling naar de finish haalden nog een aantal lopers me in, wat uiteindelijk resulteerde in een 43e plaats op 48 deelnemers. Een dikke proficiat ook aan Raoul die de bronzen medaille binnenhaalde!! Ik wil graag de Klim – en Bergsportfederatie bedanken voor deze unieke kans en ondersteuning evenals sponsors Rab en Team Belgium! In de toekomst wil ik me meer toeleggen op de langere afstand waarin ik beter mijn krachten kan spreiden 😉

Jasper