Zet sport niet langer op de reservebank

Campagnebeeld

Samen met 576 andere Vlaamse sportfederaties schreef de KBF een open brief aan het Overlegomié en de GEMS. We vragen op het volgende Overlegcomité een belangrijke houvast voor de 20.000 Vlaamse sportclubs en 1,4 miljoen sportende Vlamingen. Haal ons eindelijk van de reservebank. Een exitplan voor corona is niet compleet zonder een prominente plaats voor sport.

De impact van corona op de sport is duidelijk: leden haken af, een deel van de vrijwilligers die onze sportclubs draaiende houden, zegt zijn of haar geliefde club vaarwel. 55% van de jongeren sport of beweegt minder sinds de start van de pandemie en 75% van de sporters mist zijn of haar oorspronkelijk sportgedrag.

Maar sporten zorgt toch ook voor heel wat voordelen voor de maatschappij? Het Britse Journal of Sports Medicine zette het enkele weken geleden nog extra in de verf: covid-patiënten die niet of nauwelijks sport beoefenden, lopen een veel groter risico om opgenomen te worden in het ziekenhuis. Ze belanden ook vaker op intensieve zorgen en de kans dat ze sterven ligt gevoelig hoger.

De sportsector heeft een duidelijk plan klaar om herop te starten. Eén dat niet alleen unaniem gedragen wordt door alle sportfederaties en clubs in ons land, maar dat ook de virologen afklopten en gesteund wordt door de Vereniging van sport- en keuringsartsen en Gezond Sporten Vlaanderen. Onze oproep is duidelijk: via een opstart van alle outdoorsporten voor alle leeftijden, van alle competities buiten en een duidelijk perspectief voor de indoorsporten, willen wij actief deelnemen aan de relance.

Beluister het interview met Koen Umans, voorzitter van de Vlaamse Sportfederatie in De Ochtend op Radio1.

Lees het bericht over de campagne in De Zondag.

Lees het nieuwsbericht op Sporza of bekijk de reportage van AVS.

Lees hier de volledige open brief.