Opleiding tot zelfstandig sneeuwschoenwandelaar

Nevache

Tijdens de opleiding leer je alle praktische tips om op een veilige en verantwoorde manier met sneeuwschoenen op stap te gaan in lawinegevaarlijk terrein. Je krijgt de kans om zelf veel te oefenen en ervaring op te doen onder leiding van ervaren en gediplomeerde tochtbegeleiders.

De volledige opleiding bestaat uit 3 lesdagen en een praktijkweekend:

  • 20 november in Gent - sneeuw- en lawinekunde - theorie & praktijk
  • 1 december in Gent: Basecamp & basics GPS (optioneel voor wie dit nog niet voldoende onder de knie heeft)
  • 18-19 december in de Chaveehut in Maillen: Voorbereiding winterse tochten + GPS op terrein + kaart & kompas op terrein + nachtoriëntatie + materiaal voor winterse tochten.
  • 15 januari in Asse: winter EHBO en weerkunde voor de winter

Belangrijk is om de opgedane kennis & vaardigheden in de praktijk te gaan toepassen. Je kan kiezen tussen verschillende stages: dagtochten, meerdaagse huttentocht en een bivakstage. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze de stage gaan voorbereiden: mogelijks routes uitstippelen (voor diverse lawinerisico's), GPX-en maken, beoogde materiaal verzamelen (aankopen of huren) en weer- en lawineberichtgeving opvolgen.

Je kan kiezen uit één van volgende stages:

Club: Hiking Advisor (coördinatie), Alpigo, BAC Antwerpen, BPA Antwerpen en Bergsport Waasland

Lesgever: diverse gediplomeerde lesgevers

Info en inschrijven: website HA

Algemene gegevens
Uniek nummer:
2022-WIN-CLU-58
Type:
Cursus
Niveau:
Beginner
Leeftijdscategorie:
Volwassenen
Prijs
Prijs:
130 euro
Prijs omvat:

Hierin zitten begeleiding, organisatie en 1 nacht in half pension in de Chaveehut inbegrepen.

Wie kan deelnemen
Voor iedereen toegankelijk
Deelnemers
Max. aantal deelnemers:
20
Vereiste om deel te nemen:

We mikken op ervaren bergwandelaars die al meerdaagse tochten deden in de zomer en bij voorkeur al een eerste ervaring met sneeuwschoenwandelen hebben. Heb je nog geen ervaring in de sneeuw, dan compenseer je dat met diverse jaren ervaring met meerdaagse tochten in zomerse condities en in uitdagend terrein.

Leergierig en fit zijn, is ook een vereiste. Je kan al voldoende kaartlezen, ervaring met het gebruik van kompas en/of GPS is aanbevolen, maar deze vaardigheden worden nog extra bijgespijkerd tijdens de opleiding en de stage.

Wie zich aanmeldt voor een opleidingsstage met bivak, moet ook reeds ervaring hebben met het bivakkeren in het hooggebergte in zomerse condities. De winter is namelijk best uitdagend: de omstandigheden vragen veel van je mentale en fysieke kracht.

W
Website Hiking Advisor
Varia

Wie aan de opleiding in 2020 deelnam, die omwille van corona slechts beperkt kon doorgaan, krijgt voorrang tot 17 oktober. En krijgt iedereen die zowel de opleiding als één van de afsluitende stages volgt, ook eerste keus.