Overzicht winteraanbod 2024-2025
Het volledige aanbod van winterstages en workshops vind je op onze kalender. Laad de kalender even laden, en filter dan op de gewenste discipline: ijsklimmen, sneeuwschoenwandelen of splitboard en toerski.
Het aanbod is snel volzet, wees er dus tijdig bij als je wilt inschrijven. Stages die al volzet zijn, worden van de kalender gehaald.
Een woordje uitleg bij onze activiteiten:
Dag van de winterbergsporter op 17 november (Herentals)
Een team van gediplomeerde en ervaren winterstageleiders deelt hun kennis & tips over de diverse aspecten. Tijdens deze dag kan je zelf je programma van workshops samenstellen: sneeuw- en lawinekunde, fysieke voorbereiding, tochtplanning, materiaal, navigatie… Inschrijven kan hier.
Workshops sneeuw- en lawinekunde
Basisworkshop
Een basisworkshop is verplicht voor wie mee wil op stage van de Klim- en Bergsportfederatie. Tijdens het eerste theoriegedeelte krijg je inzicht in hoe een lawine ontstaat, wat de risicofactoren zijn en hoe je je tochtplanning aanpakt. In het praktijkstuk leer je omgaan met de noodzakelijke uitrusting: een LSZA (een toestel waarmee je een slachtoffer kan terugvinden), een sonde en een schop.
Uitdieping winters risicomanagement
Heb je al de basisworkshop gevolgd en enkele jaren ervaring, dan is een gevorderde workshop interessant om je kennis op te frissen en uit te diepen. Ook hier kan je dit zowel theoretisch doen, als praktisch.
Sneeuwschoenwandelen
Opleiding tot zelfstandig sneeuwschoenwandelaar
Doel is om je alle kennis en vaardigheden mee te geven zodat je daarna zelfstandig op tocht kan in de bergen in lawinegevaarlijk terrein zoals de Alpen.
Begeleide sneeuwschoentochten
Wil je vooral ervaring opdoen en af en toe eens bijleren, dan kan je je ook aanmelden voor een begeleide sneeuwschoenstage, ingedeeld op basis van techniciteit, parcours en comfort.
Freeride en offpiste
De overstap van de pistes naar toerskiën is heel groot. Als je nog weinig ervaring hebt offpiste, dan is een freeride-stage de ideale tussenstap om de nodige technieken aan te leren.
We maken een onderscheid tussen freeride/off-piste-stages waarbij de lift genomen wordt. Bij freerando wordt er ook gewandelend op de ski’s.
Toerski & splitboard
Het echte berggevoel komt pas als je afwijkt van de geprepareerde pistes, en je op eigen kracht passen en toppen bereikt op je ski’s. Als beloning kan je dan door ongerept terrein terug afdalen.
Tijdens een beginnersstage leer je de basis om zelf eenvoudige tochten te ondernemen.
Tijdens een ervaringsstage pas je alle kennis en kunde toe die je hebt opgedaan tijdens een beginnersstage. Je doet ervaring op onder het toeziend oog van je begeleider. Er wordt dus ook een zekere zelfstandigheid verwacht waar je zelf routes gaat uitstippelen en uitvoeren, maar waarbij je wel kan rekenen op een coach.
Heb je al enkele jaren ervaring en je wilt je aan het stevigere werk wagen? In een gevorderde stage leer je eenvoudige couloirs en steiler terrein op een veilige manier benaderen.
Een deel van onze stages zijn specifiek gericht op splitboarders of laten ook splitboarders toe. Dit staat bij elke activiteit duidelijk vermeld.
IJsklimmen
Je kijkt omhoog langs de metershoge bevroren waterval. Met niet meer dan twee pikkels in de hand, een paar stijgijzers aan de voeten en de nodige veiligheidsuitrusting baan je je een weg naar boven. Een machtig gevoel!
Tijdens de stage voor beginners leer je op een toegankelijke manier de technieken van het frontaal ijsklimmen. Op degelijk af te zekeren watervallen leer je de ins & outs: veilig voorklimmen met ijsbijlen en stijgijzers, standplaats bouwen en rapellen met meerdere touwlengtes.
Profiel van de ijsklimmer:
- Enkele jaren ervaring met multipitch rotsklimmen
- Ervaring met stijgijzers
- Goede tot heel goede fysieke conditie (uithouding & kracht in armen & benen)
Heb je al een beginnersstage achter de rug, dan kan je verder ervaring opdoen onder begeleiding van een coach. De moeilijkheidsgraad wordt aangepast aan de deelnemers