Klimmen in België
Respectvol naar de top
Samen willen we rotsklimmen leuk en verantwoord houden voor iedereen.
Volg daarom deze eenvoudige richtlijnen:
1. Parkeer waar het mag
Probeer waar mogelijk te carpoolen of het openbaar vervoer te nemen. Minder auto’s betekent minder impact én een betere verstandhouding met de lokale inwoners. Parkeerplaatsen voor klimmers staan aangegeven in de topo en op www.klimenbergsportfederatie.be/rotsmassieven

2. Blijf op de paden
Zo voorkom je erosie en bescherm je de kwetsbare natuur.

3. Respecteer zones of routes met klimverbod
Sommige routes kunnen tijdelijk afgesloten zijn, bijvoorbeeld door het broedseizoen of jacht.

4. Gebruik het toilet voor klimmers
Bijna alle Belgische massieven beschikken over een klimmerstoilet, maak hier gebruik van. Indien er toch geen toilet is, graaf dan een kuiltje voor je grote boodschap en laat geen papiertjes achter.

5. Gebruik zo weinig mogelijk magnesium
Overmatig gebruik van magnesiumpoeder is slecht voor de rots en de natuur. Verwijder tickmarks en sporen zodra je klaar bent.

6. Leave no trace
Neem álles mee wat je hebt meegenomen – inclusief fruit- en notenschillen, want ook die vergaan niet zo snel als je denkt.

7. Zorg voor rust
Beperk lawaai, zowel bij het klimmen als op de grond. Laat je boombox thuis en vermijd schreeuwen. De natuur (en andere klimmers) zullen je dankbaar zijn!

8. Maak geen vuur en kampeer niet op het klimgebied
Overnachten en kampvuren zijn niet toegestaan op klimlocaties. Zoek een erkende camping of accommodatie in de buurt, zoals de Chaveehut bijvoorbeeld!

9. Klim slim
Klim als touwgroep en hou een route niet langer bezet dan noodzakelijk zodat iedereen van elke route kan genieten. Hang je toch een toprope, plaats deze dan in je eigen musketon, zo beperk je de slijtage van het ankerpunt.

10. Wees vriendelijk
Klimmen draait ook om community. Respecteer anderen, help elkaar en respecteer de regels.

11. Check de actuele regels op het infobord
Bij de rotsmassieven staan infoborden met de laatste updates over toegankelijke routes en specifieke richtlijnen. Neem even de tijd om deze te lezen.

Door deze eenvoudige principes te volgen, draag je bij aan een duurzame klimsport en zorg je ervoor dat de Belgische klimgebieden toegankelijk blijven voor toekomstige generaties.
Klaar om de rotsen op te gaan? Have fun, climb safe en respecteer de omgeving.
Rock on!
Klimtoelating in orde?
Klimmen op de Belgische rotsmassieven is een geweldige ervaring, maar wist je dat deze gebieden worden beheerd door erkende sportfederaties zoals de Klim- en Bergsportfederatie (KBF)? Zij zorgen voor onderhoud, betalen huur aan de eigenaars en werken samen met natuurbeschermingsorganisaties, overheden en lokale gemeenschappen. Zo houden ze de impact van rotsklimmen draagbaar voor iedereen.
Om dit werk mogelijk te maken, betaal je als rotsklimmer een klimtoelating. Ben je lid van KBF? Dan zit dit mee in je lidmaatschap, inclusief een uitgebreide verzekering.
Wil je een dagje komen proeven van de sport? Dan kan je via een KBF-lid dat je kent een klimtoelating aanvragen via deze link.
Steun de rotswerkers
Door lid te worden van KBF steun je talloze initiatieven in de klim- en bergsport, waaronder het onderhoud van klimgebieden en de vrijwilligers van het Belgian Rebolting Team. Ook de opbrengsten van topo-verkoop gaan voor veel massieven rechtstreeks naar het onderhoud ervan. In de KBF-webshop vind je een heel assortiment.
Wil je zelf een gevaarlijke situatie melden? Dat kan via het online meldpunt.
Met dank aan KBF-lid Miel Cox voor de handgeschilderde illustraties