Rotsklimmen

Rotsklimmen

Voor vele KBF-clubs is de opleiding tot zelfstandig rotsklimmer al decennialang - en nog steeds - core business. Logisch ook: de technieken en vaardigheden die tijdens dit traject worden aangeleerd en de kennis die wordt opgedaan, zijn onontbeerlijk in alle andere disciplines van de klim- en bergsport. Al die competenties zitten verzameld in de klimvaardigheidsbewijzen (KVB): een modulair en geüniformiseerd klimopleidingssysteem. Door KBF zijn er in Vlaanderen ondertussen al meer dan 10 000 KVB’s uitgereikt, een duidelijke aanwijzing voor het succes van de methode. Meer info over de KVB's vind je hier.

Klimzalen zijn prima geschikt om de basisbeginselen van de sport onder de knieën te krijgen, maar een echt zelfstandig rotsklimmer word je uiteraard pas buiten, op de massieven. Die laatsten zijn in ons landje echter zeldzaam, ze staan onder grote ecologische druk en ze vragen veel zorg en onderhoud. Logisch ook dat KBF van het verwerven van nieuwe massieven en het beheer van de bestaande (m.b.v. het Belgian Rebolting Team) één van haar hoofddoelstellingen heeft gemaakt.

 

INITIATIE – KENNISMAKEN MET ROTSKLIMMEN?

Het rotsklimmen fascineert je, je zou het wel een keer willen proberen, alleen, of misschien wel met een paar vrienden, kennissen of familieleden. Om na te gaan of het iets voor jou is. Misschien heb je daarna de smaak te pakken en wil je lid worden van een club.

M.a.w., je bent op zoek naar een initiatiemogelijkheid.

De clubs, aangesloten bij KBF, organiseren meerdere keren per jaar initiaties, in verschillende vormen. Soms zal je mee kunnen met een groep naar een Waals rotsmassief, al dan niet voor een kennismakingssessie. Anderen nodigen je eerst een keer uit in een klimzaal. Weer anderen zullen je suggereren om je meteen in te schrijven voor een cursus of stage. Aan jou om een keuze te maken in dit uitgebreide aanbod. Een overzicht van de stages (vaak in het buitenland) vind je terug op de website.
Vanuit de federatie geven wij geen initiaties.

Vele van onze clubs organiseren ook andere opleidingen die je kan terugvinden op de website van de club. Contacteer je club naar keuze, een overzicht van alle KBF-clubs vind je hier.