Skyrunnen

Skyrunnen

SKYRUNNING: de discipline van berglopen naar of over 2000m hoogte met een minimum gemiddeld stijgingspercentage van 6% of meer over de gehele afstand en minimum stijgingspercentage van 30% over 5% van de gehele afstand. De moeilijkheidsgraad van het pad overstijgt het niveau II, zoals erkend door de UIAA, niet. Wandelstokken, stijgijzers en handen mogen gebruikt worden. Technische handschoenen en ander materiaal kan vereist zijn voor bepaalde skyrunraces. 

 

Waarvoor kan je bij KBF terecht als (potentiële) skyrunner?

Als KBF-lid geniet je van een degelijke bergsportverzekering waarmee je verzekerd kan deelnemen aan skyrunactiviteiten. Bovendien krijg geniet je als KBF-lid van tal van andere voordelen, zoals kortingen in berghutten tot wel 50%.

Je krijgt toegang tot thematische workshops over berggerelateerde topics zoals weerkunde, materiaal, staptechnieken in moeilijk terrein, lawinekunde, navigatietechnieken in de bergen… Neem een kijkje in ons aanbod van stages en workshops.

Je maakt deel uit van een snel groeiende community. In dit formulier kan je je registreren om op de hoogte te blijven van de activiteiten binnen KBF en de Skyrun-community. Zo kan je met elkaar in contact komen om te trainen, je bij te scholen of ambitieus te groeien naar een wedstrijdcircuit.

Kandideren om deel te nemen aan officiële internationale skyrunwedstrijden. Als wedstrijdloper kan je je kandidaat stellen door je palmares te bezorgen aan debbie.sanders@klimenbergsportfederatie.be. Hij vertelt je meer over het internationaal wedstrijdgebeuren.

 

 

Getuigenissen

- Jo uit Herzele (Oost-Vlaanderen),42 jaar -

" Mijn mooiste moment tot hiertoe was trouwens de overwinning op de ecotrail van Madeira in 2019 waar ik na een achterstand van 12 minuten alsnog de overwinning wist binnen te halen, en dit samen met mijn broer. Een verhaal om later aan de kleinkinderen te vertellen. "

Jo's volledige getuigenis lees je hier.

 

- Lander van 'LanderLoopt" -

" Ik loop omdat ik het graag doe, omdat ik graag buiten ben, omdat ik niet kan stilzitten, omdat ik het kan. Het is geen doel op zich maar ik ben altijd blij als ik anderen kan motiveren of inspireren om zelf op stap te gaan. "

Lander's blogverslagen vind je terug op LanderLoopt.

 

 

Skyrunwedstrijdcircuit - disciplines

Sky: races tussen 20km en 49km lang met minimum 1200m positieve hoogtemeters. Races die een hoogte van 4000m bereiken moeten meer dan 10km lang zijn.

Skyultra: races tussen 50km en 99km lang met een minimum aan 3000m positieve hoogtemeters of een maximum wedstrijdtijd van 16u.

Vertical: races met enkel stijging van 1000m over variabel terrein, niet langer dan 5km. Dit met een minimum gemiddeld stijgingspercentage van 20% en 5% van de race met een stijgingspercentage van 30% of meer.

Skyspeed: races met een stijging van 100m of meer en een minimum stijgingspercentage van 33%.

 

 

Word actieve wedstrijdloperSkyrunnen actie

Heb je interesse om actieve wedstrijdloper te worden, sluit je dan aan bij onze Skyrun-community. Registreren kan via dit formulier. We brengen je vervolgens in contact met de andere Skyrun-fanaten.

Wil je deelnemen aan internationale wedstrijden? Bezorg dan je palmares (resultaten, ITRA- en Betrail-score) aan debbie.sanders@klimenbergsportfederatie.be. Hij vertelt je meer over het internationaal wedstrijdgebeuren en de selectie om hieraan deel te nemen.
Opgelet: voor je deelname is het belangrijk dat je palmares blijk geeft van je sportieve prestaties die in lijn liggen met het skyrunnen. 

 

Enkele interessante links:

 


KBF is een partner van CMBEL en zo lid van de International Skyrunning Federation (ISF).

De International Skyrunning Federation vertegenwoordigt de Skyrunning-community wereldwijd voor de bergloopactiviteiten die plaatsvinden boven 2000m op extreem technisch terrein. Er zijn 3 disciplines binnen de sport: Sky, SkyUltra and Vertical. De doelstellingen van de internationale federatie betreffen het mee bepalen van de visie, regelgeving, promotie en ontwikkeling van het skyrunnen op een globale schaal. De ISF is tevens lid van de UIAA. 

Onder bevoegdheid van de ISF werden er reeds meer dan 200 officiële races gehouden in 26 landen waaraan meer dan 50000 atleten deelnamen. Er waren 65 landen vertegenwoordigd in deze competities. 

Link naar ISF

Laatst aangepast
19 november 21