Opleidingen tot zelfstandig sporter: klimvaardigheidsbewijzen

Een klimvaardigheidsbewijs, kortweg KVB, is het bewijs dat je een van de stappen in de opleiding tot zelfstandig klimmer succesvol hebt afgewerkt. Als sportklimmer kun je twee klimvaardigheidsbewijzen behalen:

  • KVB 1: indoor toprope
  • KVB 2: indoor voorklimmen

 

KVB 1: Indoor toprope 

De opleiding indoor toprope (KVB1) leert je alle technieken aan om veilig, indoor na te klimmen. Bij toprope klimmen volgt de klimmer het touw dat bovenaan de muur door een omlooppunt loopt en aan het andere uiteinde wordt vastgehouden door de zekeraar.

Deze opleiding wordt afgesloten met een evaluatiemoment om het gelijknamige klimvaardigheidsbewijs te behalen. In de meeste klimzalen in Vlaanderen is een KVB1 verplicht om toegang te verkrijgen.

 

KVB 2: Indoor voorklimmen

De opleiding indoor voorklimmen (KVB2) leert je alle technieken aan om veilig, indoor voor te klimmen. Bij indoor voorklimmen bevestigt de klimmer zelf het touw tijdens het klimmen in de haken op de wand. Het touw volgt de klimmer en wordt onderaan vastgehouden door de zekeraar.

Deze opleiding wordt afgesloten met een evaluatiemoment om het gelijknamige klimvaardigheidsbewijs te behalen. In de meeste Vlaamse klimzalen met de mogelijkheid tot voorklimmen is een KVB2 vereist om toegang te verkrijgen.

 

Waar kun je deze opleidingen volgen? 

De lokale bergsportclubs aangesloten bij de Klim- en Bergsportfederatie richten deze opleidingen in. Een overzicht van de geplande opleidingen vind je onderaan deze pagina. 

 

Meer weten?

Wil je meer weten over de klimvaardigheidsbewijzen? Bekijk dan hier de infobrochure. 

Wil je de stap zetten naar het outdoor rotsklimmen? Neem dan zeker een kijkje op deze pagina

Laatst aangepast
5 juli 16