STAGELEIDER BERGBEKLIMMEN WORDEN

Ben je een gedreven bergbeklimmer en wil je jouw passie graag doorgeven aan anderen? Dan bereiden wij je daar graag op voor met de kaderopleidingen Initiator bergbeklimmen en instructeur bergbeklimmen (Instructor Alpine Climbing). Voor de kaderopleidingen werken we samen met de Vlaamse Trainersschool (VTS). De instructeur bergbeklimmen is gelijkgeschakeld met Instructor Alpine Climbing, erkend door UIAA, de internationale koepel van de bergsportfederaties.
Deze opleidingen worden tweejaarlijks georganiseerd.
De eerstvolgende opleiding initiator gaat van start in het najaar van 2023. De opleiding instructeur start in het najaar van 2024.
WAT IS HET DOEL VAN DE OPLEIDINGEN
INITIATOR BERGBEKLIMMEN
- Verantwoordelijkheid dragen om alpiene technieken aan te leren in geëquipeerde massieven met een maximale hoogte van 3 touwlengtes (bereikbaar zonder het gebruik van lawinemateriaal).
- Ondersteunen van een instructeur bergbeklimmen bij het initiëren, opleiden, begeleiden van recreatieve bergbeklimmers.
INSTRUCTEUR BERGBEKLIMMEN
- Verantwoordelijkheid dragen om alpiene tochten te begeleiden en bijhorende alpiene technieken aan te leren.
- Bij het begeleiden van bergtochten de keuze en moeilijkheid van de klimroutes inschatten door het afwegen van de eigen vaardigheden, het niveau van de deelnemers en de condities (terrein, meteo).
- Begeleiden van bergtochten die doenbaar zijn zonder het gebruik van lawinemateriaal.
WAT IS DE PLANNING?
De kaderopleidingen gaan tweejaarlijks afwisselend door. In 2023 start een nieuw opleidingstraject initiator. Ten laatste 15 september wordt je palmares beoordeeld en word je al dan niet toegelaten tot de ingangsproeven die eind september doorgaan. Er zijn 4 aparte modules waarbij je maximaal aanwezig bent en telkens voor moet slagen om door te kunnen gaan naar de volgende module:
- Deadline palmares: 1 september 2023 (meer info hieronder)
- Ingangsproeven: 30 september -1 oktober 2023
- Module 1: Start2Coach (disciplineoverschrijdend dus verschillende opties: 14-15 oktober 2023, 28-29-30 oktober 2023….
- Module 2: sporttechnische module, lesdagen en praktijkweekends (diverse data in voorjaar en zomer 2024)
- Module 3: didactische stage o.l.v. een berggids (4-7 juli 2024)
- Module 4: Stage in een club (2024 of 2025, eigen keuze)
In 2024 start een nieuw opleidingstraject instructeur. Ten laatste 15 september wordt je palmares beoordeeld en wordt je al dan niet toegelaten tot de ingangsproeven die eind september doorgaan. Er zijn 5 aparte modules waarbij je maximaal aanwezig bent en telkens voor moet slagen om door te kunnen gaan naar de volgende module:
- Deadline palmares: 1 september 2024 (meer info hieronder)
- Ingangsproeven: 28-29 september 2024.
- Module 1: sportfysiologie en sportvoeding
- Module 2: sporttechnische module, lesdagen en praktijkweekends (diverse data in voorjaar en zomer 2025)
- Module 3: didactische stage o.l.v. een berggids (zomer 2025)
- Module 4: Stage in een club (2025 of 2026, eigen keuze)
- Module 5: module levenslang leren
HOE ZIET DE OPLEIDING ER CONCREET UIT EN WAT KAN JE VERWACHTEN?
In deze webinar krijg je meer inzicht in wat het is om met mensen op stap te gaan in de bergen, wat de opleidingen van Initiator Bergbeklimmen en instructeur bergbeklimmen inhouden en hoe de concrete planning eruitziet. Je kan de presentatie hier downloaden.
HOE STEL JE JE KANDIDAAT?
Zorg ervoor dat je alle informatie (webinar en presentatie) goed hebt doorgenomen zodat je een duidelijk beeld hebt van de opleiding. Vul het sjabloonpalmares van initiator in volgens de richtlijnen en meld je via dit formulier aan voor de toelatingsproef voor de opleiding initiator en via dit formulier voor de opleiding instructeur (volgt nog). Daar kan je ook je palmares opladen.
Heb je vragen, aarzel dan niet om een mailtje te sturen aan bergbeklimmen@kbfvzw.be. We helpen je graag verder!
WAT NA DE OPLEIDING?
Je kan na de opleiding als vrijwillig(st)r tochten, stages of workshops begeleiden en je engageren bij één van de clubs van de Klim- en Bergsportfederatie. Zij zullen je met open armen verwelkomen om stages te organiseren en/of mee te helpen in de opleidingen voor zelfstandig bergwandelen.
Daarna heb je ook de mogelijkheid om je jaarlijks bij te scholen via VTS en KBF.