Toerski ervaring in Sellrain - VOLZET

toerski

Op onze toerskies trekken we in 6 dagen doorheen de Sellrainer bergketen. Deze bergen worden in het noorden begrensd door het Inntal, terwijl in het zuiden de Stubaier en Ötztaler Alpen een prachtig decor vormen. De natuur- en stiltegebieden in Sellrain zijn in de jaren tachtig opgezet om de ontwikkeling van liften en wegen in het Alpengebied te beperken. In dit wilde natuurlijke landschap leven in de winter steenbokken en gemzen. Hier trekken toerskiërs van hut naar hut over eenzame bergcols en prachtige toppen. Een week voor de lichtgevorderde toerskiër. Ideaal om verder de nodige ervaring op te doen, om in de toekomst op zelfstandige basis op weg te gaan.

Dag per dag programma

De uitwerking van de tocht maakt mede deel uit van de opleidingsstage, hier dus geen heel uitgebreide beschrijving van de verschillende dagetappes. Reken er wel op dat de dagen goed gevuld gaan zijn. Risicomanagement, tactische benadering, oriëntatie en terreininschatting komen dagelijks aan bod. Op de eerste dagen voorzien we tevens tijd voor herhaling van het gebruik van het lawineslachtoffer-zoekapparaat (LSZA) en het uitgraven van een slachtoffer en het omgaan met een noodsituatie. Afhankelijk van de vragen uit de groep of de noden vastgesteld door de stagebegeleiding, kunnen er extra lesmomenten worden ingelast. 

Maandag 20/2: Voor sommigen misschien de dag van de heenreis. We adviseren dat je al op zondag arriveert en een rustig dagje gaat inskiën. Verblijf in logies naar keuze, eventueel af te spreken met de rest van de groep (stageprogramma start op dinsdagochtend pas).  

Dinsdag 21/2 : Afspraak ’s ochtends in skigebied Axamer Lizum, waar nog een laatste briefing en materiaalcheck volgt. In de voormiddag gaan we eerst pisteskiën met een lichte rugzak, gericht op materiaalgewenning en daarna ook off-piste. We doen ook enkele oefeningen om je skitechniek te verbeteren en je krijgt individuele feedback.  Na een late middagpauze, nemen we -met een voor 6 dagen gevulde rugzak- de kabelbaan naar Hoadlsattel, vervolgens omhoog ‘skinnen’ richting Hochtenspitze en de afdaling naar Kemater Alm, waar we overnachten.  

Woensdag 22/2: Afhankelijk van de condities beklimmen we de 2399m hoge Angerbergkopf of de 2405m hoge Schaflegerkogel alvorens af te dalen in westelijke richting tot in het Fotschertal. Om onze tweede overnachtingsplek, de Potsdamerhütte (2009m), te bereiken moeten opnieuw de stijgvellen onder om de laatste 300 hoogtemeters te overwinnen. 

Donderdag 23/2: We stijgen langs de Schafalm naar de op 2843m hoogte gelegen Roterkogel, alvorens meer dan 1000m af te dalen tot Aflinger Alm.  Overnachten doen we in comfort in het in Alpengasthof Praxmar (1690m), verwacht je hier aan wat luxueuzere maaltijden... maar slapen doen we wel in een beddenlager.  Gebruik van sauna of infraroodcabine is inbegrepen in de wat hogere logieskost ten opzichte van de overige nachten in berghutten. 

Vrijdag 24/2: De Forststraße voert ons richting Lüsens, waar we een eindje de langlaufpistes volgen en daarna aanvankelijk steil door het bos omhoog, vaak al spitzenkehrend,  langs het  Westfalenhaus (2276m) - kans voor een koffietje onderweg... en daarna nog een 500-tal meters hoger naar het Winnebachjoch (2782m), waarbij het laatste deel voor de col aanzienlijk steiler is. Als er nog tijd en energie over is, kan optioneel nog de 3182m hoge Winnebacher Weißkogel beklommen worden, en vervolgens skiën we naar de Winnebachseehütte (2361m). 

Zaterdag 25/2: De klim naar het 2868m hoge Zwiselbachjoch brengt ons in het lange Zwiselbachtal, dat we afskiën – of mogelijks ook deels stappen – om de Schweinfurterhütte (2028m) te bereiken. 

Zondag 26/2: We maken sowieso een vroege start, zodat we tijdig in de vallei geraken om ’s namiddags de rit huiswaarts te kunnen aanvatten. Vandaag hebben we enkele opties: De beklimming van de 3065m hoge Zwiselbacher Rosskogel of anders over de 2829m hoge Schartlkopf of Breite Scharte naar de Neue Pforzheimerhütte, om vervolgens verder af te dalen naar St. Sigmund im Sellrain (1515m). Ook de doorsteek naar Kühtai over de 2777m hoge Finstertaler Scharte kan. Vervolgens per bus of taxi naar onze startplaats in Axamer Lizum, waar we afscheid nemen van elkaar. 

Voorbereidingsmoment: vrijdagavond 23 december (19-20u, online) en zaterdag 14 januari (16u30-18u30, Puurs-Sint-Amands)

Club: BVKB

Begeleiding: 

  • Jef Verstraeten, UIAGM Ski- en Berggids, als Vlaming geboren maar in sinds zijn 15 jaar opgegroeid in Oostenrijk, woont in Obernberg am Brenner. 
  • Bart Smets, AÖ Übungsleiter Skitouren en UIAA Instructor Snowshoeing.

Info & inschrijven:  Bart Smets -  bart.smets@telenet.be (inschrijven via www.bvkb.be) 

Algemene gegevens
Uniek nummer:
2023-WIN-CLU-03
Type:
Stage
Niveau:
Ervaring
Leeftijdscategorie:
Volwassenen
Prijs
Prijs:
390 euro
Prijs omvat:

Inbegrepen: begeleiding door UIAGM-berggids en ÜL skitouren

Niet inbegrepen:

  • Budget voor skipas, overnachtingen en lokale uitgaven (450-500 euro)
  • Huur van toerski- en veiligheidsmateriaal
Wie kan deelnemen
Voor iedereen toegankelijk
Deelnemers
Min. aantal deelnemers:
7
Max. aantal deelnemers:
8
Vereiste om deel te nemen:
  • Lichtgevorderde toerskiërs die vlot zwarte piste kunnen afskiën en minstens een 10-tal dagen toerski en/of freeride-ervaring hebben.
  • Ook wat meer verijsde 30-35° steile flanken kunnen afskiën.
  • In de zomer beleef je veel plezier aan lange en ook meerdaagse bergtochten. 
  • 18+ bij aanvang van de stage
  • Enkel toerski, geen splitboard