Toerskiën

Toerski Geert Van Eester

Toerskiën?

Het echte berggevoel komt pas als je afwijkt van de geprepareerde pistes, en je op eigen kracht passen en toppen bereikt op je ski’s. Als beloning kan je dan door ongerept terrein terug afdalen.

Spreekt het ook jou aan? Via deze webinar helpen je alvast op weg met tips. Hieronder lees je verder over wat KBF te bieden heeft om ervaring en kennis op te doen!

Wat biedt de KBF voor toerskiërs?

We helpen je, samen met onze clubs, graag op weg met een heel mooi aanbod van opleidingen, workshops & stages. Het volledige aanbod vind je in onze kalender!

Off piste/Free ride

De overstap van de pistes naar toerskiën is heel groot. Als je nog weinig ervaring hebt offpiste, dan is een freeride-stage de ideale tussenstap om de nodige technieken aan te leren.

We maken een onderscheid tussen freeride/off-piste-stages waarbij de lift genomen wordt. Bij freerando wordt er ook gewandelend op de ski’s. Al zijn de hoogteverschillen beperkt, ook voor deze discipline is een goede conditie onontbeerlijk! De condities zijn offpiste namelijk een stuk zwaarder dan op de piste.

Beginnersstages toerskiën/splitboarden

Tijdens een beginnersstage leer je de basis om zelf eenvoudige tochten te ondernemen. Het in de praktijk inschatten van het lawinerisico, tochtvoorbereiding, gebruik van het specifieke ski- en veiligheidsmateriaal, de eerste keren ‘Spitzenkehren’, het terrein lezen… een heel pakket aan kunde, die nodig is om met genoeg marge in te schatten welke tocht in welke omstandigheden mogelijk is. 

Opgelet, voor deze discipline zijn een goede fysieke conditie & voldoende ski-techniek nodig (vlot een zwarte piste kunnen afdalen, reeds ervaring met offpiste/freeride). Geen liften, maar op eigen kracht de bergen intrekken en daarbij vaak in berghutten overnachten. De luxe van de skioorden is ver weg.

Toerski

Ervaringsstages toerskiën

Tijdens een ervaringsstage pas je alle kennis en kunde toe die je hebt opgedaan tijdens een beginnersstage. Je doet ervaring op onder het toeziend oog van je begeleider. Er wordt dus ook een zekere zelfstandigheid verwacht waar je zelf routes gaat uitstippelen en uitvoeren, maar waarbij je wel kan rekenen op een coach.

Gevorderdenstages toerskiën

Al enkele jaren ervaring en je wilt je aan het stevigere werk wagen? In deze stage leer je eenvoudige couloirs en steiler terrein op een veilige manier benaderen.

Begeleider worden

Heb je veel toerski-ervaring, een goede skitechniek in diverse sneeuwcondities en wil je graag jouw kennis en ervaring doorgeven aan anderen? 

We verwijzen je door naar de volgende buitenlandse opleidingen:

  • Wintertourenleiter I en II (SAC, Zwitserland)
  • Trainer C Skibergsteigen en Trainer B Skihochtour (DAV, Duitsland)
  • Instruktor Schitouren en Instruktor Shihochtouren (BSPA, Oostenrijk)

Deelnamevoorwaarden, data en informatie van de opleidingen kan je via de respectievelijke organisaties bekijken. In deze webinar krijg je wat meer uitleg en ook ervaringen van diverse stageleiders. Als de stap nog te groot is om je meteen aan te melden voor een sportkaderopleiding, dan kan je instappen in een coachingstraject. Daarbij kan je als assistent meegaan met een gediplomeerde stageleid(st)er.

Via de clubstimuli worden deze kaderopleidingen vanaf 2023 ook financieel ondersteund!  Meld je interesse via winter@kbfvzw.be.

VRAGEN?

Heb je nog vragen rond ons aanbod? Neem dan contact op met sporttechnisch medewerkster Debbie Sanders via winter@kbfvzw.be of 03 830 75 00.

Laatst aangepast
18 februari 23