Via ferrata
In de Alpen kom je steeds vaker bergweggetjes met staalkabel tegen, vaak om passages met valgevaar of korte klautergedeelten veilig te overwinnen. Als het over langere trajecten gaat, die over een rotswand lopen of leiden naar een bergtop, dan spreken we van een ‘via ferrata’ (Italiaanse en Franstalige regio’s) of ‘Klettersteig’ (in Duitstalige regio’s).
In de Alpen komen er elk jaar nieuwe routes bij en een groeiend aantal bergsporters kiest ervoor. Via ferrata maakt grootse rotswanden en grillige bergtoppen bereikbaar voor velen … maar is niet vrij van risico’s.
Starten met via ferrata
De Klim- en Bergsportfederatie werkte een ‘opleiding tot zelfstandig ferratista’ uit, met bijhorend handboek ‘Start to via ferrata’, beschikbaar via de webshop.
Verschillende KBF-clubs bieden opleidingsmogelijkheden aan in dag-, weekend- of stageformules.
De basis kun je op relatief korte tijd aanleren. Uitgebreidere kennis en specifieke touwtechnieken (nodig voor begeleiding van kinderen of in noodsituaties) vergen meer opleiding, ervaring en oefening. De volledige opleiding tot zelfstandig ferratista bij KBF bevat zowel techniekdagen in eigen land als een stage in het buitenland.
Lees verder over op weg naar zelfstandigheid
Via ferrata begeleider worden
Ben je reeds een actief sportkader en vertrouwd met de relevante touw- en zekeringstechnieken?
Dan kan je een bijscholing volgen tot via ferrata begeleider. Na het volgen van deze bijscholing en mits positieve beoordeling van de lesgever/evaluator, kan je via ferrata’s begeleiden die binnen het bevoegdheidsgebied van je basisdiploma vervat zitten.
Bekijk de kaderopleidingen & bijscholingen