Winter

winter

In de winter je eigen spoor trekken door maagdelijke sneeuwvelden, het doet je terug wat pionier voelen... Maar er komt heel wat bij kijken: lawinegevaar, routekeuze, tochtvoorbereiding, navigeren in een wit landschap, kwaliteitsvol materiaal bijhebben… 

De Klim- en Bergsportfederatie geeft je de nodige handvaten, in diverse disciplines, ver weg van de populaire skipistes:

Klik op de discipline voor meer info voer de sport, het aanbod voor de sporter en hoe je gediplomeerd stageleider kan worden:

Daarnaast beiden we tal van workshops in sneeuw- en lawinekunde en organiseren we jaarlijks de Dag van de Winterbergsporter waar je een reeks interessante workshops kan volgen.

Jaarlijks op 1 oktober verschijnt het volledige aanbod van stages en workshops in onze kalender. Volg KBF op Facebook, Instagram en onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van het gloednieuwe aanbod!

Sneeuw- en lawinekunde: diverse data tussen november en februari

Wil je zelfstandig op stap gaan of deelnemen aan een winterstage? Volg dan een workshop sneeuw- en lawinekunde. Tijdens het eerste theoriegedeelte krijg je inzicht in hoe een lawine ontstaat, wat de risicofactoren zijn en hoe je je tochtplanning aanpakt. In het praktijkstuk leer je omgaan met de noodzakelijke uitrusting: een LSZA (een toestel waarmee je een slachtoffer kan terugvinden), een sonde en een schop. Deze trilogie is noodzakelijk om een kans te maken om iemand nog levend terug te vinden, de overlevingskansen slinken namelijk na 15 minuten zienderogen door gebrek aan zuurstof.

Deze workshop wordt op 2 manieren aangeboden:

  1. Als ééndaagse opleiding met zowel theorie als praktijk.
  2. Als twee afzonderlijke sessies op een verschillend tijdstip en eventueel een verschillende locatie.

Een overzicht van alle workshops vind je op deze pagina.

Dag van de Winterbergsporter op 17 november 2024 in Herentals

Een team van gediplomeerde en ervaren winterstageleiders deelt hun kennis & tips over de diverse aspecten. Tijdens deze dag kan je zelf je programma van workshops samenstellen: sneeuw- en lawinekunde, fysieke voorbereiding, tochtplanning, materiaal, navigatie… 

Meer informatie volgt, vanaf 1 oktober kan je inschrijven via onze kalender.

Vragen?

Heb je nog vragen rond ons aanbod? Neem dan contact op met sporttechnisch medewerkster Debbie Sanders via winter@kbfvzw.be of 03 830 75 00.