Disciplines in Sportklimmen

1.    Leadklimmen of lengteklimmen

In de meeste klimzalen kan je toprope lengteklimmen. Hierbij loopt het touw van bij de zekeraar langs een omlooppunt bovenaan de route terug naar de klimmer. Bij het klimmen haalt de zekeraar het touw in om een eventuele val op te vangen. Het touw dat naar de klimmer gaat komt hierbij van boven uit, vandaar de term “toprope”.

In de KVB 1- cursus “Indoor Toprope” leer je hoe dit juist in zijn werk gaat. 

Bij het voorklimmen (of leadklimmen) hangt er vooraf geen touw in de route. De klimmer start beneden, ingebonden aan het touw. Al klimmende wordt het touw door middel van setjes aan de muur bevestigd. Anders dan bij het topropen geeft de zekeraar extra touw uit. Deze manier van lengteklimmen vraagt meer technische kennis en ervaring. 

De kneepjes van het vak krijg je aangeleerd in de KVB 2-cursus “Indoor Voorklimmen”.

 

2.    Boulder

Boulder is een explosieve, spectaculaire discipline waar je kracht, techniek en inzicht mee traint. Je beklimt verschillende structuren van vier à vijf meter hoog en wordt niet beveiligd door een touw, maar door dikke valmatten onder de klimmuur. In tegenstelling tot lengteklimmen is dit een discipline die je alleen kan beoefenen. 

 

3.    Speed 

Een discipline die voor zich spreekt: snelheid is de boodschap. Je klimt een gestandaardiseerde route in een zo kort mogelijke tijd. Deze routes zien er wereldwijd hetzelfde uit, wat het de atleten makkelijker maakt om zich aan elkaar te meten. Het niveau van deze route is ongeveer 6a+/6b op een 5° overhangende muur.
 

Laatst aangepast
8 juni 21