Op bezoek bij Gustaaf Klimt

2022
3
Gustaaf Klimt

Zo rond twaalf uur begint de zon goed te schijnen op het terras van Gustaaf Klimt. Even worden de klimschoenen aan de kant gezet en passeren de eerste homemade ice-teas in de zomerbar. Het is heerlijk om hier te vertoeven. Dan weer een klimmetje, dan weer even aansluiten bij een gesprek op het terras…

 

We bevinden ons in Turnhout, in het noorden van de stad. Op de vroegere site van Bpost heeft Gustaaf Klimt zich hier exact één jaar geleden genesteld. In volle pandemie, maar met een passend en pakkend concept. Kunst is hier in alle vormen aanwezig, én er is ruimte voor uitbreiding. Dat is maar goed ook, want de ideeën bruisen hier overvloedig. Met deze ideeën hebben ze 2000 m² ingericht, 530 m² is bestemd voor de binnen boulders en buiten vind je nog eens 200 m² aan overdekte klimmagie.

 

Kunst: aanraken a.u.b!

De routes zijn met veel originaliteit gezet, en bovendien zien ze er verdomd vernuftig uit. Zo’n goed bedachte compositie van grepen, kleuren en kanten geeft je meteen goesting om te klimmen. “Heb je het konijn al geprobeerd?”, “Ja maar ik zit vast aan de wortel”. Een conversatie die alleen maar steek houdt in Gustaaf. Ook in de moeilijkheidsgraden van deze kunstige klimroutes wordt het artistieke concept doorgetrokken. De niveaus worden telkens door een andere kunstenaar gerepresenteerd. Beginnend bij de makkelijkste klimmetjes, of de Keith Harings, tot de moeilijke routes voor echte spetters, of de Jackson Pollocks. Ook de klimgrepen passen helemaal in het plaatje. Je treft ze in alle vormen en maten, en ze zijn al even state-of-the-art als de klimzaal zelf. Je innerlijke kleurenconsulent kan hier tot rust komen, de combinaties tussen muur, grepen en omgeving zijn hier spot-on.

Verantwoordelijk voor deze staaltjes klimkunst, is een sterk team van vaste routebouwers. Ze waken over de kwaliteit van de klimroutes en blijven zichzelf steeds vernieuwen. Kunst staat nooit stil, dus zij ook niet, en dat is eraan te merken. Het route bouwteam gaat geregeld op bezoek in andere klimzalen, om daar kennis en kunde uit te wisselen.

Gustaaf Klimt

 

Plekjes van verwondering

Het concept van Gustaaf Klimt is tot in de puntjes uitgedacht en uitgewerkt. De idee dat ooit ontstond bij Peter Schildermans en Jan Larosse heeft intussen vele andere gepassioneerden aangewakkerd. Gustaaf is zo op één jaar tijd uitgegroeid tot een warme community voor klimmers en creatievelingen. Iedereen met een fris idee iswelkom om dat in kunst te vertalen, en daar is duidelijk geen gebrek aan. Het resultaat is een boulderzaal die voortdurend in beweging is.
Nieuwe kunstwerken ontstaan er bij de vleet en zijn overal te vinden. Van bij de bouldermatten tot in de toiletten doet Gustaaf je even verwonderd stilstaan. Er zijn zodanig veel kunstwerken te vinden, dat je ze soms ongemerkt passeert. Wie goed oplet (én zoekt) kan er heel wat verborgen schatten jagen.

Waar ze verstopt zitten, laten we aan jou over om te ontdekken. Een tip: het is niet altijd wat het lijkt, door een T-nut loeren ziet er misschien raar uit, maar niets is hier te gek!

 

Jij bent kunst

Gek doen, daar weten klimmers alles van. Bij Gustaaf Klimt is er ruimte voor ieders authenticiteit. Dat is ook in de wekelijkse klimtrainingen te merken. De jeugdwerking speelt zich af in twee leeftijdsgroepen, één van 10 tot 14 jaar en één van 15 tot 18 jaar. Coaches begeleiden je naar jouw doel, en wàt dat is mag je zelf inkleuren. Je mag hier zijn wie je bent, en je ambities zelf aangeven. Wil je de beste in de sport worden, of gewoon lekker cruisen op de wand? Jij kiest, zolang je je maar amuseert! De quote van Erin Hanson “What if I fall? Oh but darling, what if you fly?”, die één van de muren opfleurt in de zaal, zet alvast aan tot inspiratie.

Gustaaf Klimt zet verwondering centraal en geeft jouw boulder sessie wat extra cachet door sport met spel en kunst te verbinden. Zo vallen er altijd nieuwe dingen te ontdekken en te leren. Het concept is nog lang niet uitgeput en laat zichzelf steeds opnieuw uitvinden. Naast oulderen kan je er ook yoga-sessies volgen (vaak met eenzelfde kunstzinnige toets) en worden andere uitbreidingsmogelijkheden besproken. De ruimte is er in elk geval al. Verwacht dus niet dat de Gustaaf-site er over een jaar nog hetzelfde uitziet.

 

Boulderen verbindt

Het loont de moeite om de Gustaaf-sfeer een keer te gaan opsnuiven. Idealiter doe je dat tijdens één van hun originele evenementen. De ‘bring & braai’ bijvoorbeeld, brengt klimmers en omwonenden (en hun BBQ-vlees) samen, en laat zo niet-klimmers kennismaken met de sport op een laagdrempelige manier. Ook voor het zomerterras komen ze van her en der afgezakt. Onder andere om te proeven van Gustaafs’ homemade hapjes en drankjes. De boulderaars op de achtergrond zorgen voor voldoende
entertainment. Gespreksstof gegarandeerd!

Gustaaf Klimt


Game on

Gustaaf Klimt slaat de nagel op de kop met dit sterk concept. Ze zetten het kracht bij door het overal in mee te nemen. De zaal beschikt over een duidelijke stijl die je overal terugvindt. De website, de social media, de cadeaubonnen, giftboxes… Het is allemaal
‘op z’n Gustaafs’. Ook in de klimwedstrijden is er veel van deze eigenheid te merken. De wedstrijd “Art Niveau”, maakt met een fijne woordspeling de link tussen klimmen en… you guessed it: kunst. Met Live art van lokale kunstenaar Nele Turquoise, originele prijzen en zotte uitdagingen wordt de rode draad van het Gustaaf-concept moeiteloos doorgetrokken. Zonder in herhaling te vallen maken ze er altijd iets leuks van. Zelf hebben we spijt dat we niet op de eighties klimwedstrijd aanwezig waren: in eighties-kostuum de ziel uit je lijf boulderen, om daarna te bekomen bij een art class met Bob Ross of een aerobics groepsles…

Klinkt leuk, toch? Ons trainingspak hangt al klaar voor de volgende editie.

 

De kidscorner

Je kan al raden hoe het op de klimkampen voor de jongsten aan toegaat. Klimgrepen gaan daar hand in hand met penselen en lijmstiften. Zo worden de bengels zowel op sportief als creatief vlak uitgedaagd. Speciaal voor de jongsten richtte Gustaaf “de
Kidscorner” in. Ook die ziet er kunstig uit, met het spel aspect duidelijk in verwerkt. Ook tof voor verjaardagsfeestjes! De kidscorner is hier tactisch wat verder van de klimmuur geplaatst, wat voor de andere klimmers aangenamer en veiliger klimmen impliceert.

 

Gustaaf Klimt

Whereabouts


Gustaaf klimt is meer dan een zaal met mooie routes en klimniveaus in namen van kunstenaars. Klimmen is hier een aparte beleving. Zeker tijdens het volgen van een workshop of het deelnemen aan een competitie spat dat ervan af. Van deze klimzaal is er maar één te vinden. Het is een uniek concept, en dat blijft ook zo. Wie klimmen met kunst wil combineren, is welkom bij Gustaaf Klimt in Turnhout. (Koningin Elisabethlei 113)

Parkeren kan ter plaatse, en via de Wouwerstraat kom je recht op de buitenklimmuur met zomerterras uit, aan de achterkant van de klimzaal.

 

www.gustaafklimt.be